UNICEF: Školske torbe kao nadgrobni spomenici

Tokom 74. zasjedanja Generalne skupštine UN-a u New Yorku za dvije sedmice obilježit će se 30. godišnjica od Konvencije o pravima djeteta (UNICEF)

Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) otkrio je postavku ispred zgrade UN-a u New Yorku s ciljem da se ukaže na ogroman broj djece stradale u zonama sukoba tokom prošle godine.

Postavka obuhvata 3.758 školskih torbi položenih na zemlji u redovima poput nadgrobnih spomenika, šaljući poruku o besmislenom gubitku mladih života u sukobima.

U saopćenju UNICEF-a se navodi da ove plave torbe s oznakama organizacije predstavljaju broj izgubljenih dječjih života tokom sukoba u 2018. godini.

UNICEF je također saopćio da je, prema godišnjem izvještaju generalnog sekretara Ujedinjenih naroda o djeci i oružanim sukobima, više od 12.000 djece ubijeno ili ozlijeđeno u zonama sukoba tokom prošle godine, što je rekordan broj. To su samo provjereni slučajevi a pretpostavlja se da će stvarni broj žrtava biti puno veći. 

Skrenuti pažnju svjetskih lidera

Tokom 74. zasjedanja Generalne skupštine UN-a u New Yorku za dvije sedmice obilježit će se 30. godišnjica od Konvencije o pravima djeteta pa se postavkom želi skrenuti pažnja svjetskih lidera na njihovu ulogu u zaštiti života djece.  

“Pošto je veliki broj djece krenuo u školu, skrećemo pažnju na više hiljada njihovih vršnjaka koji su poginuli u zonama sukoba. Njihov tragični gubitak zauvijek će se osjećati u njihovim domovima, učionicama i zajednicama širom svijeta”, izjavila je Henrietta Fore, direktorica UNICEF-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Organizacija Save the Children analizirala je podatke Ujedinienih naroda i procijenila stopu smrtnosti u slučajevima teške pothranjenosti djece mlađe od pet godina.

Published On 21 Nov 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO