Trump: Što se mene tiče, pregovori sa talibanima su mrtvi

Akcijom je zaustavljen napad talibana na na afganistanske snage sigurnosti, tvrde američki izvori (EPA)
Akcijom je zaustavljen napad talibana na na afganistanske snage sigurnosti, tvrde američki izvori (EPA)

Predsjednik SAD-a Donald Trump rekao je u ponedjeljak da su američki pregovori s talibanima o okončanju rata u Afganistanu “mrtvi” nakon njihovog prekida prošlog tjedna.

Upitan u ponedjeljak o tim pregovorima, Trump je odgovorio: “Što se mene tiče, oni su mrtvi”, prenosi Beta.

Trump je u subotu na Twitteru napisao da je bio zakazan sastanak s afganistanskim predsjednikom Ashrafom Ghanijem i višim talibanskim dužnosnicima u Camp Davidu, predsjedničkom odmaralištu kod Washingtona, ali da je summit otkazan budući da su pobunjenici priznali da su odgovorni za napad u kojem je ubijen američki vojnik.

Trump je napisao i da prekida pregovore između SAD-a i talibana o okončanju dugogodišnjeg afganistanskog rata koji su, prema izjavama američkog izaslanika, bili u završnoj fazi.

Američki izaslanik Zalmay Khalilzad je bio u pregovorima s političkim krilom talibana u Dohi, u Kataru, gotovo godinu dana i najavio je kako je sporazum pred zaključivanjem, ali se u posljednjem trenutku to osujetilo.

Trump: Udarili smo po neprijatelju najjače u deset godina 

Pobunjenici sada najavljuju novo prolijevanje krvi.

Trump je preko Twittera u ponedjeljak iznio uvjeravanja da je američka vojska pojačala svoju ofanzivu protiv talibana od napada u četvrtak.

“Posljednja četiri dana udarili smo naše neprijatelje jače nego u bilo kojem trenutku zadnjih deset godina”, napisao je on danas u još jednom twittu.

Američki predsjednik je također u ponedjeljak žustro preko Twittera osporio medijska izvješća prema kojima je njegova želja da organizira sastanak s talibanima u Camp Davidu izazvala velika neslaganja u njegovom timu.

“Mnogo lažnih vijesti prema kojima sam ja navodno presudio suprotno od mišljenja potpredsjednika i drugih savjetnika o mogućem susretu s talibanima u Camp Davidu. Ta priča je lažna”, napisao je Trump na Twitteru.

Mediji: Pence i Bolton protiv dolaska talibana u Camp David

Američki predsjednik u ponedjeljak je dodao kako je uvijek mislio da je dobro da se sastane i priča s ljudima, ali da je u ovom slučaju on na kraju odlučio da to ne učini.

Američki mediji prenijeli su da su potpredsjednik Mike Pence, ali i savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, bili protiv dolaska talibana u Camp David, drugu rezidenciju američkih predsjednika i mjesto gdje je održano više povijesnih summita.

“Nepošteni mediji žele vas navesti da vjerujete da konfuzija vlada u Bijeloj kući, ali to nije slučaj”, također je napisao Trump.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO