Sjeverna Koreja poziva na dijalog dok ispaljuje projektile

Južnokorejska vojska obično upotrebljava riječ 'projektil' za sjevernokorejske rakete kratkog dometa (EPA)
Južnokorejska vojska obično upotrebljava riječ 'projektil' za sjevernokorejske rakete kratkog dometa (EPA)

Sjeverna Koreja je u utorak ispalila dva nova “projektila”, samo nekoliko sati nakon što je Sjedinjenim Američkim Državama predložila nastavak pregovora o svom nuklearnom programu koji je od februara na mrtvoj tački.

Dva “projektila” su ispaljena u utorak u zoru iz pokrajine Južnog Pyongana, u središtu zemlje, u smjeru Japanskog mora, saopćio je glavni štab južnokorejske vojske, bez drugih pojedinosti.

Južnokorejska vojska obično upotrebljava riječ ‘projektil’ za sjevernokorejske rakete kratkog dometa, prenosi Hina.

Ovo novo ispitivanje oružja događa se nekoliko sati nakon što je sjevernokorejski režim objavio da je spreman nastaviti pregovore s Washingtonom. Oni su na mrtvoj tački od februara, kada se Donald Trump i Kim Jong-un nisu uspjeli dogovoriti o denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

“Želimo se krajem septembra naći licem u lice s SAD-om, u vrijeme i na mjestu o kojima se možemo dogovoriti”, rekla je zamjenica sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Choe Son Hui u saopćenju koje je u ponedjeljak objavila službena novinska agencija KCNA.

Mogući sastanci

Vrijeme koje spominje Pjongjang podudara se s godišnjom Generalnom skupštinom Ujedinjenih naroda koja se u zadnjoj sedmici septembra održava u New Yorku i na kojoj sudjeluju dužnosnici iz cijelog svijeta. No još nije jasno hoće li se u toj prigodi dogoditi susret američkog pregovarača Stephena Bieguna i njegovih sjevernoameričkih kolega.

“Uvijek kažem da je dobro sastajati se. Vidjet ćemo što će se dogoditi”, rekao je Donald Trump, odgovarajući na pitanje novinara o sjevernokorejskom prijedlogu. Iskoristio je priliku da još jednom istakne svoje “jako dobre veze” s prvim čovjekom sjevernokorejskog režima.

Američki State Department je na medijski upit izjavio da zasad ne planira nikakav susret. No Trumpova administracija je zaredala pozive na pregovore.

Američki državni sekretar Mike Pompeo je pak u nedjelju rekao da se “nada” povratku za pregovarački stol “idućih dana ili sedmica”.

UN je početkom septembra potvrdio da Sjeverna Koreja nastavlja raditi na svom programu nuklearnog oružja, ali je izbjegla sankcije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO