Novi sastav Evropske komisije: Trocsanyi povjerenik za proširenje

Nekadašnji mađarski ministar pravde Laszlo Trocsanyi dobio je značajnu ulogu u novom sazivu evropske vlade (EPA)

Novoimenovana predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen objavila je u Briselu zaduženja koja je dodijelila svom timu od 27 povjerenika, među kojima je i nekadašnji mađarski ministar pravde Laszlo Trocsanyi, koji će biti novi povjerenik za susjedstvo i proširenje.

Trocsanyi je poručio da je “počašćen resorom” koji mu je povjeren, te je na Twitteru najavio saradnju s Evropskim parlamentom i budućim šefom evropske diplomatije Josepom Borrellom.

“Očekujem angažman s Evropskim parlamentom i blisku saradnju sa Josepom Borrellom kako bi smo mobilizirali sve EU instrumente i radili zajedno na dobrobiti našeg susjedstva”, napisao je Trocsanyi.

Kao nekadašnji ministar pravde u vladi Viktora Orbana, mogao bi se suočiti sa znatnim kritikama u Evropskom parlamentu, koji je više puta oštro reagirao na izmjene zakonodavstva u Mađarskoj i navodno kršenje evropskih vrijednosti.

Borrell nasljednik Mogherini

Za nasljednika Federike Mogherini, povjerenice za sigurnost i vanjsku politiku, izabran je Josep Borrell iz Španije. 

Hrvatska kandidatkinja za povjerenicu Dubravka Šuica imenovana je potpredsjednicom Komisije za demokratiju i demografiju, objavila je Von der Leyen.

Šuica je bila zastupnica u Hrvatskom saboru u tri mandata od 2001. do 2011. Od 2004. pet puta uzastopno izabrana je za potpredsjednicu Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope, prenosi Hina.

U oktobru 2012. izabrana je za potpredsjednicu zajednice žena EPP-a.

U aprilu 2013. Šuica je izabrana za zastupnicu u Evropskom parlamentu, a u maju 2014. ponovo je izabrana za evropsku zastupnicu, a u maju ove godine i treći put.

U EP-u je obavljala dužnosti potpredsjednice Odbora za vanjske poslove, Delegacije za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom, a od juna ove godine potpredsjednica je Kluba Evropske narodne stranke, najveće političke grupacije u evropskoj skupštini.

‘Posvećena Evropi’

Prvi potpredsjednici Evropske komisije Frans Timmermans i Margrethe Vestager, osim administrativnih obaveza sekretarijata Komisije, obavljat će i dužnost povjerenika. Timmermansu je Von der Leyen namijenila funkciju izvršnog predsjednika za provođenje Evropskog zelenog sporazuma, a njegov glavni zadatak bit će saradnja s poljoprivredom, transportom i zaštitom životne sredine.

Vestager će nastaviti obavljati dužnost povjerenice za tržišno takmičenje, a dodijelit će joj se i nadzor nad programom “Evropa za digitalno doba”.

Prije nego što i zvanično budu postavljeni u sastav Komisije, 1. novembra, o spisku budućih povjerenika raspravljat će i Evropski parlament.

Von der Leyen je rekla da želi da njena Komisija bude “fleksibilna, moderna i agilna, koja je posvećena Evropi, koja razumije Evropu i sluša šta Evropljani žele”.

Izvor: Agencije