Conte dobio povjerenje zastupnika za drugi mandat

Nakon jednostavnog glasanja u Zastupničkom domu, situacija bi mogla biti složenija u utorak navečer u Senatu, gdje vlada ima manju većinu (EPA)

Italijanski premijer Giuseppe Conte u ponedjeljak navečer je lako dobio povjerenje zastupnika kojima je obećao da će uvesti Italiju u “novu reformatorsku eru”, zatraživši pomoć Evrope u vezi s budžetskim propisima i s imigracijom.

Od 606 zastupnika koliko ih je glasalo, 343 su dala povjerenje vladi, 263 su joj ga uskratili i troje se suzdržalo od glasanja, pokazuje službeni rezultat, prenosi Hina.

U govoru koji je trajao sat i po, premijer kojemu je produžen mandat na čelu nove većine koju čine Pokret 5 zvijezda (antisistemski) i Demokratska stranka (lijevi centar) izložio je “velik politički projekt” za novu vladu koja bi trebala upravljati zemljom do 2023.

Zatražio je od političke klase i od građana više umjerenosti i “više suzdržanosti na društvenim mrežama” a od svojih ministara “jedinstvo i odanost”. Mandat prethodne koalicije u kojoj su sudjelovali M5S i Liga (krajnja desnica) Mattea Salvinija, obilježile su svađe, nepristojno ponašanje i svakodnevne prepirke.

Program koji je Conte nazvao “političkim i društvenim ugovorom” preuzima glavne smjernice koalicijskog dogovora između M5S i PD-a i želi “obnoviti zemlju u znaku razvoja, inovacije i socijalne pravednosti”.

Conteovi planovi

Prva zadaća je potaknuti rast zemlje na rubu recesije, kroz budžet za 2020. koji će biti kadar izbjeći automatsko povećanje PDV-a “u nesigurnim međunarodnim ekonomskim prilikama”.

U tom smislu Conte je ocijenio da treba “poboljšati pakt o stabilnosti” Evropske unije koji zahtijeva deficit ispod tri posto BDP-a i zaduživanje manje od 60 posto. Italija je gotovo u granicama deficita na godišnjem nivou, ali je pritišće dug veći od 132 posto BDP-a.

Prekruta budžetska pravila “mogla bi poništiti velike napore uložene u poticanje potencijalnog rasta zemlje”, istaknuo je Conte.

Na evropskom nivou je pozvao na “istinski zajednički projekt” i iznio prijedlog o “konferenciji o budućnosti Evrope” kako bi kontinent redefinirao svoju ulogu “u svijetu koji je usred promjena”.

Conte od Evrope očekuje i “veću solidarnost” u vezi s imigracijom i “konkretne inicijative” o tom pitanju kojemu Italija ubuduće kani “pristupati sistematičnije”.

Contea su tokom govora prekidali zastupnici Italijanske braće i Lige uz povike “izbori, izbori”.

Conte je u svom programu iznio dug popis obećanja za siromašni jug, za mlade (veće obrazovanje), porodica (više mjesta u vrtićima) i za radnike (manja socijalna davanja).

Usto se obavezao da će podržati mala i srednja poduzeća i inovacije te pomagati biološki uzgoj u poljodjelstvu i obnovljive izvore energije.

Nakon jednostavnog glasanja u Zastupničkom domu, situacija bi mogla biti složenija u utorak navečer u Senatu, gdje vlada ima manju većinu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO