Papa imenovao 13 novih kardinala

Papa je vijest o novim kardinalima saopćio iznenada, sa prozora iznad Trga Svetog Petra, odakle se svake nedelje obraća vernicima. (EPA)
Papa je vijest o novim kardinalima saopćio iznenada, sa prozora iznad Trga Svetog Petra, odakle se svake nedelje obraća vernicima. (EPA)

Papa Franja imenovao je trinaest novih kardinala, uključujući dvojicu pripadnika katoličke crkve koji su pomagali migrantima i nekoliko njih koji rade u siromašnim zemljama ili u državama gde su hrišćani manjina.

Papa je to saopštio iznenada, sa prozora iznad Trga Svetog Petra, odakle se svake nedelje obraća vernicima. 

Nekoliko kardinala koje je izabrao dolazi iz zemalja u razvoju, kao što su Kuba, Kongo i Gvatemala, dok su dvojica radila u većinski muslimanskim zemljama Maroku i Indoneziji, prenosi AP. 

Tri od 13 novoimenovanih kardinala su stariji od 80 godina i ne mogu da glasaju u konklavi za izbor novog pape.

Od dolaska na čelo Rimokatoličke crkve papa se usredsredio u velikoj meri na ljude koji žive na marginama društva, uključujući migrante. Izabrao je dvojicu za kardinale koji su se tokom svoje karijere bavili migrantima.

U novom zvanju zvanično od 5. oktobra

Jedan od njih je nadbiskup Bolonje Matteo Zuppi, Italijan koji je trideset godina vodio rimsku baziliku Santa Marija u Trastevereu, čija vrata su bila otvorena da dozvole beskućnicima da spavaju tokom hladnih zimskih noći.

Ta bazilika je centralno mesto rimokatoličke dobrotvorne organizacije Sant Eđidio, koja vodi programe kao što je nastava jezika za novodošle migrante, deli migrantima tople obroke i odeću.

Drugi je Michael Czerny, jezuita kao i papa, zvaničnik koga je papa Franja 2016. imenovao da pomogne u upravljanju kancelarijom Vatikana za izbeglice i migrante.

On je poreklom iz nekadašnje Čehoslovačke.

Novi kardinali će zvanično biti proizvedeni u novo zvanje 5. oktobra u Vatikanu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO