Video: Uhapšen bivši predsjednik Kirgistana

Kunduz Zholdubaeva and Radio Free Europe/Radio Liberty via Storyful

Kirgistanska policija je uhapsila bivšeg predsjednika te zemlje Almazbeka Atambajeva poslije sukoba sa njegovim pristalicama, dan pošto je u prethodnom pokušaju njegovog hapšenja poginuo policajac i gotovo 80 ljudi povrijeđeno.

Nasilje je povećalo rizik od novih previranja u bivšoj sovjetskoj republici u kojoj se nalazi vazduhoplovna baza ruske vojske.

Rusija, blizak saveznik Kirgistana, pozvala je na uzdržanost.

Šef ruske vanjske obavještajne službe Sergej Nariškin upozorio je da su tenzije dostigle “opasne razmjere”, a glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova pozvala je dvije strane da pokažu “odgovornost i zdrav razum”.

Atambajev je prošlog mjeseca putovao u Rusiju gdje se sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u pokušaju dobije podršku, ali je ruski lider kasnije rekao da je Moskva posvećena saradnji sa Ženbekovim.

Atambajev, predsjednik od 2011. do 2017. godine, optužio je aktuelnog šefa države i svog nekadašnjeg štićenika Soronbaja Ženbekova da je isfabrikovao lažne krivične optužbe protiv njega kako bi ugušio kritiku.

On je pozvao pristalice da se danas okupe u glavnom gradu Biškeku i zatraže ostavku Ženbekova.

Šest policajaca uzeti za taoce

Prvi pokušaj policije da uhapsi Atambajeva u njegovoj rezidenciji izvan Biškeka nije bio uspješan pošto su ga pristalice branile, sukobljavajući se s policijom. Jedan policajac umro je u bolnici od povreda dobijenih u tim sukobima, u kojima je prema izjavama zvaničnika povrijeđeno 79 osoba.

Pristalice Atambajeva uzele su sinoć šest policajaca za taoce, ali su ih danas oslobodile.

Tržni centri i brojne prodavnice u Biškeku danas nisu radili zbog planiranih novih okupljanja, usljed strahovanja od raširene pljačke koja je pratila ranije nasilje.

Međutim, umjesto skupova u glavnom gradu pristalice Atambajeva su se vratile do njegove rezidencije kako bi spriječile novi pokušaj hapšenja, ali su hiljade policajaca naoružane vodenim topovima i šok bombama slomile njihov otpor.

Nasilje u Kirgistanu dogodilo se dan prije sastanka premijera Euroazijske ekonomske zajednice koji treba da se održi u toj zemlji.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev rekao je da će sa liderima razgovarati o trenutnoj situaciji i izrazio nadu da tenzije neće uticati na sastanak.

“Bilo bi jako loše ako takav razvoj događaja dovede do političke i ekonomske nestabilnosti u zemlji”, rekao je Medvedev ruskim novinarima nakon dolaska u Kirgistan.

Atambajev je kao apsurdne odbacio brojne optužbe koje mu se stavljaju na teret, uključujući korupciju i oduzimanje imovine.

On je rekao da je sinoć, kada je policija došla da ga uhapsi, ispalio nekoliko metaka i dodao da se “trudio da ne pogodi ljude”.

Na vanrednoj sjednici kirgistanskog parlamenta posvećenoj trenutnoj krizi, Ženbekov je rekao da bi Atambajev trebalo da bude optužen zbog pucanja na policajce.

Izvor: Agencije


Povezane

Mnogi stanovnici Kirgistana i Uzbekistana koriste poboljšanje odnosa dviju zemalja za putovanja i posjete porodicama s druge strane granice. Diplomatski odnosi godinama su bili zamrznuti, a do poboljšanja je došlo nakon smrti predsjednika Uzbekistana Islama Karimova prošle godine i dolaska njegovog liberalnijeg nasljednika na vlast. Na granici je Robin Forestier-Walker.

Ala ka’čuu, doslovno „zgrabi i bježi”, praksa otimanja i prisiljavanja djevojaka na brak, i danas je uobičajena u Kirgistanu. Prema procjenama, najmanje trećina brakova u toj zemlji sklopljena je protiv volje mlade. Samo prošle godine, oteto je 12.000 djevojaka. Iako je taj običaj proglašen nezakonitim, iz udruženja za prava žena poručuju da se zakon ne […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO