Trumpova administracija ponovo odobrila ‘cijanidne bombe’

Kada životinja stane na klopku, 'prskalica' izbacuje natrijev cijanid i ubija je (Reuters)
Kada životinja stane na klopku, 'prskalica' izbacuje natrijev cijanid i ubija je (Reuters)

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa ponovo je odobrila upotrebu kontroverznih klopki s otrovom, poznatih kao ‘cijanidne bombe’, za usmrćivanje divljih lisica, divljih pasa i kojota uprkos velikom protivljenju grupa za prava životinja i očuvanje prirode.

Uređaji službenog naziva M-44 ukopavaju se u zemlju i liče na prskalice za travnjake. Kada životinja stane na njezinu kapsulu, ‘prskalica’ izbacuje natrijev cijanid i ubija je.

Vlada je obustavila upotrebu klopki prošle godine jer je na nju stao dječak sa svojim psom u Idahu. Pas je nakon toga uginuo, a dječak je bio ozlijeđen. Njegova porodica tužila je saveznu vladu.

M-44 ubile 6.579 životinja prošle godine

Upotreba je sada ponovo odobrena na zgražanje skupina za zaštitu okoliša koje su federalnu Agenciju za zaštitu prirode zasule s 20 hiljada pisama.

“One su nevjerovatno opasne za ljude, njihove ljubimce i ugrožene životinje”, rekla je čelnica Centra za bioraznolikost Collette Adkins.

Po podacima vlade, naprave M-44 ubile su 6.579 životinja prošle godine, među njima više od 200 koje nisu bili meta, poput rakuna, oposuma, tvorova i jednog medvjeda.

Adkins tvrdi da se radi velikom potcjenjivanju broja mrtvih životinja.

Klopke se po novim pravilima ne smiju postavljati 30 metara od ceste i moraju biti jasno označene upozorenjima udaljenima najmanje pet metara od klopke.

Izvor: Agencije


Povezane

U Londonu se održavaju protesti kojima se od vlade zahtijeva djelovanje kad je riječ o klimatskim promjenama i zaštiti okoliša. Protesti su uslijedili nakon što su naučnici nedavno izvijestili o zabrinjavajućem padu broja insekata u toj zemlji, ali i širom svijeta. Jedan od najvećih krivaca su, kako se navodi, pesticidi koji ubijaju insekte, oprašivače biljaka nužnih […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO