Mediteran: Spašeno 85 migranata, Richard Gere došao podržati migrante

U petak se američki glumac Richard Gere ukrcao na brod kako bi se upoznao s posadom i migrantima, a među kojima je 30 maloljetnika (Screenshot)
U petak se američki glumac Richard Gere ukrcao na brod kako bi se upoznao s posadom i migrantima, a među kojima je 30 maloljetnika (Screenshot)

Novi brod SOS Mediterana i Ljekara bez granica (MSF) Ocean Viking spasio je u petak 85 migranata, dok je američki glumac Richard Gere došao podržati drugu grupu migranata koji već sedmicu borave blokirani na brodu Open Arms.

Čamac s migrantima, koji je napustio Libiju prije više od 48 sati, primijetio je u četvrtak navečer avion, ali je Ocean Viking, koji je upravo stigao u spasilačku zonu na svoju prvu misiju, zbog mraka morao prekinuti potragu.

Tokom jutra humanitarni brod pronašao je čamac s migrantima i ukrcao njih 85, uključujući pet žena i četvero djece, od kojih je najmlađoj djevojčici samo godina.

Spasioci su ostali u pripravnosti, tražeći još jedan čamac s migrantima koji je krenuo s obala Libije u isto vrijeme kad i ovaj koji je pronađen.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini, koji je u četvrtak najavio pad vladajuće populističke koalicije u Italiji, odmah je poslao pismo Vladi Norveške, pod čijom zastavom brod plovi.

Blokiran brod sa 121 migrantom

“Italija nije pravno obavezna niti je voljna primiti neidentificirane ilegalne imigrante s broda Ocean Viking“, napisao je.

Italijanski ministar istog je stajališta i kad je riječ o 121 migrantu blokiranom na humanitarnom brodu Open Arms, koji je praktično pred obalama italijanskog otoka Lampeduse.

U petak ujutro američki glumac Richard Gere ukrcao se na taj brod kako bi se upoznao s posadom i migrantima, a među kojima je 30 maloljetnika.

Gere je poznat po humanitarnom radu i učestvuje u kampanjama za zaštitu okoline, prenosi Tanjug.

Glumac se zatekao u Italiji i, kad je vidio vijesti o “zaglavljenom” brodu s migrantima, kontaktirao sa španskom humanitarnom grupom i pitao kako pomoći, izjavila je za AP glasnogovornica te organizacije.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (OIM), od početka godine na Sredozemnom moru nestalo je 840 ljudi.

Izvor: Agencije


Povezane

Nakon dopuštenja malteške vlade da iskrca 40 migranata njemačka organizacija najavila je da će se njen brod ‘Alan Kurdi’ vratiti pred libijsku obalu.

05 Aug 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO