Uvjet Danske odgađa završetak projekta ‘Sjeverni tok 2’

Odgađanje projekta rezultirat će znatnim finansijskim gubitkom za 'Sjeverni tok 2' (EPA)

Završetak gasovoda “Severni tok 2” mogao bi da bude odložen za osam meseci i da košta dodatnih 660 miliona evra (740 miliona dolara) zbog problema u obezbeđivanju neophodnih dozvola iz Danske, saopštio je operater gasovoda, kompanija “Severni tok 2 AG”.

Gasprom je završio više od 70% projekta “Severni tok 2”, kojim bi se ruski gas ispod Baltičkog mora dopremao do Evrope, ali od aprila 2017. čeka na dobijanje dozvola danskih vlasti za polaganje cevovoda u dužini od 147 do 175 km u teritorijalnim vodama Danske.

Gasovod, koji će, prema najavama, udvostručiti godišnji kapacitet postojećeg gasovoda “Severni tok” noseći 55 milijardi kubnih metara godišnje, trebalo bi da prolazi kroz teritorijalne vode Finske, Švedske, Danske i Nemačke. Od svih zemalja kroz čije vode prolazi dobio je odobrenje, osim od Danske, prenosi agencija Rojters.

Kompanija “Severni tok 2 AG” podnela je vlastima u Kopenhagenu predlog za dve rute u teritorijalnim vodama Danske, od kojih je prvi podnet pre više od dve godine.

Međutim, danska Agencija za energetiku u martu ove godine zatražila je od kompanije “Severni tok 2 AG” da razmotri i treću, “alternativnu rutu” i izvrši procenu njenog ekološkog uticaja.

Ruska kompanija je zahtev za treću rutu okarakterisala kao “nameran pokušaj odlaganja završetka projekta”, te je u žalbi podnetoj danskim vlastima u aprilu navela da su troškovi vezani za novi zahtev za treću rutu već premašili više od 100 miliona evra.

Plinovod na udaru kritika

Prema tom žalbenom pismu, u koje je Rojters imao uvid, zahtev za razmatranje treće rute mogao bi da prouzrokuje kašnjenja u trajanju do osam meseci i dodatne troškove u iznosu 560 miliona evra. Početni budžet za projekat bio je 9,5 milijardi evra.

“Odlaganje projekta rezultiraće znatnim finansijskim gubitkom za Severni tok 2”, navodi se u pismu, u kojem se danski Apelacioni odbor za energetiku poziva da poništi zahtev energetske agencije.

Osim Gasproma, polovinu sredstava za finansiranje “Severnog toka 2” obezbeđuju nemačke kompanije Uniper i BASF-ova jedinica Vinteršel, zatim anglo-holandska kompanija Šel, austrijski OMV i francuski Anži.

Kompanija “Severni tok 2 AG” saopštila je u maju da će projekat biti završen 2020, a ne krajem 2019, zbog odlaganja u dobijanju dozvola od Danske.

Gasovod u dužini 1.230 km, koji je trenutno u izgradnji, našao se u više navrata na udaru kritika SAD i nekoliko istočnoevropskih, nordijskih i baltičkih zemalja, koje smatraju da će njegova realizacija samo povećati zavisnost Evrope od ruskog gasa.

Vremenski okvir projekta, kojim rukovodi državna ruska kompanija Gasprom, od ključnog je značaja i za budućnost ugovora između Moskve i Kijeva o tranzitu gasa, koji ističe krajem ove godine.

Izvor: Agencije