UN upozorava na brzi rast globalnih temperatura

Na poljoprivredu, šumarstvo i ostale eksploatacije zemljišta otpada 23 posto emisije stakleničkih plinova izazvanih ljudskom aktivnošću (EPA)

Temperature zraka porasle su za 1,5 Celzijevih stepeni u odnosu na predindustrijsko doba, dvostruko više od globalnog prosjeka, koji također uključuje temperaturu okeana, navodi Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC) u izvještaju objavljenom u četvrtak u Ženevi, prenose agencije.

U izvještaju “Klimatske promjene i zemljište” naučnici UN-a upozoravaju da se svijet suočava s visokim rizikom od suše, šumskih požara, otopljavanja leda i nestabilnom opskrbom hranom.

“Predviđeno je da rizici budu još ozbiljniji s povišenim temperaturama”, navodi se u izvještaju IPCC-ja.

Na poljoprivredu, šumarstvo i ostale eksploatacije zemljišta otpada 23% emisije stakleničkih plinova izazvanih ljudskom aktivnošću.

U IPCC-ju se zalažu za globalnu promjenu ka većoj konzumaciji biljne hrane i manjoj konzumaciji mesa, naglašavajući da će to smanjiti emisiju stakleničkih plinova od uzgoja stoke i omogućiti da zemljište bude dostupnije za održivi razvoj.

Panel također poziva na napore za suzbijanje bacanja hrane, na koju otpada najmanje osam posto emisije stakleničkih plinova izazvane ljudskim aktivnostima.

Ograničen kapacitet zemljišta

Osim toga, IPCC ističe da bi lokalni farmeri, zajednice i domorodačke grupe trebali biti angažirani u održivom upravljanju svojim zemljištem, uključujući i metode u korištenju organskih materija za povećanje sadržaja ugljika u tlu.

Izvještaj, ipak, upozorava da bi zemljište moglo imati samo ograničen kapacitet da djeluje kao tzv. upijač ugljika jer će trebati godine da se obnove šume i zbog toga što su nove šume u riziku da ih posijeku buduće generacije.

Očekuje se da vodeći političari razmotre zaključke IPCC-ja na akcijskom samitu o klimi 23. septembra u New Yorku.

U oktobru prošle godine IPCC je upozorio da je ograničeno globalno zagrijavanje s prosječnim rastom temperatura od 1,5 Celzijevih stepeni iznad predindustrijskog nivoa “moguće samo uz dalekosežne promjene bez presedana”.

Izvor: Agencije