Trump isključio mogućnost zabrane prodaje automatske puške

Trump je rekao da će podržati nacrt zakona kojim će mentalno nestabilnim osoba biti zabranjeno da posjeduju oružje (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da nema dovoljnu političku podršku za zabranu prodaje automatske puške koja je korištena u nedavnim pucnjavama u Sjedinjenim Američkim Državama, javila je agencija France Presse.

Trump je rekao da će podržati nacrt zakona kojim će mentalno nestabilnim osoba biti zabranjeno da posjeduju oružje, prenosi Beta.

“Važna je provjera. Ne želim da oružje dam u ruke mentalno nestabilnim osobama, koje su pune bijesa, mržnje ili bolesne. Ja sam za takav zakon”, rekao je američki predsjednik novinarima pred odlazak u Dayton u saveznoj državi Ohio i El Paso u Texasu, gdje je u napadima proteklog vikenda ubijena 31 osoba.

Trump je o zabrani prodaje automatske puške rekao da za sada ne postoji politička volja za tim ali postoji volja da se mentalno nestabilnim zabrani oružje.

Nacionalna rasprava

 Automatska puška je najčešće oružje korišteno u SAD-u posljednjih deset godina u oružanim napadima.

Pokolji u Daytonu i El Pasu, koji su se dogodili u razmaku od 13 sati, ponovno su raspirili nacionalnu raspravu o sigurnosti posjedovanja oružja i potaknuli pozive da se nešto učiniti po tom pitanju.

Masovno ubistvo u El Pasu istražuje se kao zločin iz mržnje, dok je napadač u Daytonu po FBI-ju istraživao nasilne ideologije.

Demokrati optužuju Trumpa da se skriva iza govora o mentalnim bolestima i utjecaja društvenih medija umjesto da potakne donošenje zakona koji su po njihovu mišljenju potrebni kako bi se ograničilo posjedovanje oružja i vrste oružja koje su legalne.

Izvor: Agencije