SAD: Stotine uhapšenih u najvećoj imigracijskoj raciji decenije

Uhapšeni su odvedeni u vojni hangar na obradu zbog imigracijskih prekršaja (AP)

Američki imigracijski službenici izvršili su pretres u sedam fabrika za preradu mesa u južnoj državi Mississippi, uhapsivši 680 uglavnom Latino radnika u najvećoj imigracijskoj raciji u posljednjih deset godina.

Racije u srijedu počele su samo nekoliko sati nakon što je predsjednik Donald Trump posjetio El Paso u Texasu, pogranični grad sa većinskim latino stanovništvom, u kojem je muškarac, povezan sa manifestom na internetu o „hispano invaziji“, optužen za pucnjavu u kojoj je ubijeno 22 ljudi.

„Na dan kada tražimo riječi i djela jedinstva koji bi izliječili slomljeno srce nacije, predsjednik Trump dopušta da se veliki broj porodica i zajednica raskomada“, rekla je Angelica Salas, izvršna direktorica Koalicije za ljudska prava imigranata.

Operacija planirana nekoliko mjeseci

Trump, od dolaska na vlast 2017. godine, provodi čvrstu imigracijsku politiku, a imigrante iz Južne Amerike označio je kao „kriminalce“

Oko 600 američkih imigracijskih agenata i carinskih izvršitelja upalo je u postrojenja pet kompanija, opkolivši ih da bi spriječili bježanje radnika. Zvaničnici su kazali kako je operacija planirana već nekoliko mjeseci.

U Mortonu, 65 kilometara istočno od Jacksona, glavnog grada Mississipija, radnici su napunili tri autobusa, dva za muškarce i jedan za žene, u postrojenju Koch Food Inc.

Uhapšeni su prebačeni u vojne hangare zbog kršenja imigracijskih zakona.

Oko 70 članova porodica, prijatelja i stanovnika mahalo je i vikalo: „Pustite ih, pustite ih“. Kasnije su stigla još dva autobusa.

Izvor: Agencije