Rusko pravosuđe zamrzlo račune organizacije Navaljnog

Moj zadatak je da ostanem neustrašiv, poručio je Aleksejn Navalni (EPA)

Rusko pravosuđe zaledilo je račune organizacije i saradnika vodećeg opozicionog čelnika Alekseja Navaljnog, protiv koga se vodi istraga o pranju novca dok u Moskvi traju protesti.

“Presnjanski sud naredio je zamrzavanje računa Fondacije za borbu protiv korupcije i nekih njihovih saradnika”, napisala je na Tviteru Kira Jarmiš, portparolka Navaljnog.

Bankovni račun saradnika Navaljnog takođe je blokiran.

Rusko državno tužilaštvo najavilo je prošle subote pokretanje sudskog procesa zbog pranja novca protiv organizacije Navaljnog, optužene da je ilegalno primala svote do milijarde rubalja (13,78 miliona evra).

U četvrtak su pretražene i kuće nekih rođaka Navaljnog.

Njegova Fondacija za borbu protiv korupcije pokrenula je brojne istrage o raskošnim stilovima života i korupciji ruske elite.

Optužbe Navaljnog na račun Medvedeva

Državni mediji ignorišu Navaljnog, ali je on zato vrlo aktivan na društvenim mrežama, gde su njegove objave veoma praćene.

Objava u kojoj optužuje premijera Dmitrija Medvedeva da vodi carstvo nekretnina pregledana je na Jutjubu 31,5 miliona puta.

U prvoj istrazi objavljenoj prošle nedelje ta organizacija optužuje zamenicu moskovskog gradonačelnika Nataliju Sergunjinu za proneveru više milijardi rubalja javnog novca.

Ta afera je izbila dok su ruske vlasti suočene sa jednim od najvećih protesta nakon povratka Vladimira Putina u Kremlj 2012.

Dva protesta kojima su zahtevali slobodne izbore u Moskvi završila su hapšenjima 1.400, odnosno 1.000 osoba.

Gotovo svi opozicioni čelnici osuđeni su na kratke zatvorske kazne zbog pozivanja na proteste.

Aleksej Navaljni takođe izdržava 30-dnevnu zatvorsku kaznu. Hospitalizovan je krajem jula nakon teške alergijske reakcije i zatim vraćen u ćeliju, a sam ne isključuje mogućnost da je bio otrovan.

Izvor: Agencije