Raspala se vladajuća koalicija u Italiji

Idemo odmah u parlament da objavimo kako više nema većine i brzo zatražimo glasanje, rekao je Salvini (EPA)

Potpredsjednik talijanske vlade, ujedno i čelnik desničarske Lige, Matteo Salvini pozvao je na prijevremene izbore “što je brže moguće”, nakon što je proglasio raspad vladajuće koalicije.

No, Salvinijev koalicijski partner, Luigi Di Maio poručio je da se izbora ne boji.

“Idemo odmah u parlament da objavimo kako više nema većine i brzo zatražimo glasanje”, rekao je Salvini u izjavi objavljenoj poslije niza sastanaka političkih čelnika u Italiji, prenosi AFP.

Prema Reutersu, Salvini je dodao kako “ne postoji način da se zakrpe razlike” u vladajućoj koaliciji Italije te je “jedini put prema naprijed održavanje izbora”.

No, ne vjeruje da se parlament može sastati prije idućeg tjedna, jer se moraju ispoštovati određeni proceduralni koraci.

‘Postoji stalna rasprava’ između dvije stranke

I tokom dana Liga je upozorila kako su jedina opcija, usljed rastućih političkih razlika između njih i koalicijskog partnera Pokreta Pet zvijezda, novi izbori.

Liga je priopćila kako ne želi promjene u vladi i nabrojala niz područja u kojima ima drugačiju viziju od partnera u vlasti, uključujući infrastrukturu, poreze, pravdu i odnose s EU, prenio je Reuters.

“Svaki dan koji prođe je izgubljen dan”, navedeno je u priopćenju uz priznanje kako “postoji stalna rasprava” između dvije stranke.

“Jedina alternativa ovoj vladi za nas je dati ponovno priliku Talijanima da biraju na novim izborima”, poručili su iz Lige. 

Di Maio: Mi smo spremni

Zamjenik talijanskog premijera Luigi Di Maio rekao je da se njegov Pokret pet zvijezda ne boji novih izbora.

“Mi smo spremni, nimalo nam nije stalo do funkcija u vladi i nikada nam nije ni bilo”, rekao je Di Maio.

Optužio je Salvinija, koji jako dobro stoji u anketama, da “obmanjuje zemlju” i da će mu Talijani prije ili kasnije okrenuti leđa.

Napetosti između dviju stranaka izbile su na vidjelo u srijedu kada su u parlamentu glasale jedna protiv druge vezano za projekt brze željezničke veze s Francuskom.

Pokret pet zvijezda ima više mandata od Lige, ali Salvinijeva stranka po anketama ima dvostruko veću potporu birača i često je prijetila da na novim izborima želi kapitalizirati tu prednost.

Nikad nisu glasali tokom jeseni

Ipak, ostaje za vidjeti hoće li se Salvinijevi planovi ostvariti.

Tjeranje nacije na izbore u kolovozu, kada je većina Talijana na godišnjem odnoru, neuobičajeno je i riskantno, konstatira Reuters.

Predsjednik Sergio Mattarella jedina je osoba koja može raspustiti parlament i možda to neće htjeti učiniti uoči priprema u listopadu za donošenje proračuna za 2020. koji onda idućega mjeseca mora biti predstavljen parlamentu.

Italija u cijelom poratnom razdoblju nikada nije održala izbore na jesen.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada