Raab: Od Brexita ćemo napraviti uspjeh

Dominic Raab, Mike Pompeo
Mike Pompeo izjavio je nakon razgovora s Raabom da će SAD biti spreman za novi sporazum o slobodnoj trgovini (Reuters)

Velika Britanija se nada brzom i ambicioznom trgovinskom dogovoru sa SAD-om nakon istupanja iz članstva u Europskoj uniji, izjavio je u srijedu navečer novi šef britanske diplomacije Dominic Raab.

Raab je ponovio kako je britanska Vlada “apsolutno odlučna” da napusti EU krajem listopada te dodao da bi za Brexit bez dogovora bila odgovorna Unija.

“Postoji mogućnost dogovora, ali je stav EU-a da se ranije zaključen sporazum o Brexitu ne može mijenjati”, rekao je Raab i dodao da će London ostati “dobar prijatelj i susjed” s europskim partnerima, ali s pravom da pregovara i s drugim zemljama, prenosi Beta.

Raab: Odlučni smo napraviti uspjeh

Šef američke diplomacije Mike Pompeo izjavio je nakon razgovora s Raabom da će SAD biti spreman za novi sporazum o slobodnoj trgovini.

Velika Britanija će izaći na kraj s rizicima povlačenja iz EU-a “kakvi god oni bili” i odlučna je nastaviti s procesom Brexita, izjavio je Raab.

“Mi ćemo napustiti EU krajem listopada i odlučni smo da od toga napravimo uspjeh”, izjavio je Raab na zajedničkoj konferenciji za novinare s američkim državnim tajnikom, prenosi Tanjug.

Raab, koji boravi u dvodnevnom posjetu Washingtonu, sastao i sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost Johnom Boltonom.

EU: Nema novih pregovora

Britanski ministar je istaknuo je i značaj sastanka s Trumpom, pozdravljajući entuzijazam američkog predsjednika prema odnosima dviju zemalja.

Europska unija je nedavno priopćila kako su njezina vrata otvorena ako britanski premijer Boris Johnson bude želio razgovarati o Brexitu, ali inzistira na tome da nema novih pregovora o sporazumu o razlazu Britanije i Unije.

Novi britanski premijer je obećao da će Brexit 31. listopada stupiti na snagu sa ili bez dogovora.

Izvor: Agencije