Preostali Kafkini dokumenti i pisma vraćeni u Izrael

Materijali će biti digitalizirani i objavljeni on-line do kraja godine. (EPA)

Stotine originalnih tekstova Franza Kafke i Maxa Broda vraćene su u Izrael nakon duge pravne bitke, objavila je Izraelska nacionalna biblioteka u srijedu.

Šezdeset fascikala s tekstovima Kafke i njegovog bliskog prijatelja i biografa Broda u Izrael je vratila Švicarska banka iz Ciiriha nakon odluke švicarskog suda da se otvore sefovi u kojima su se ti materijali čuvali desetljećima.

Time je završena 12 godina duga pravna saga između Izraela, Švicarske i Njemačke.

Među dokumentima su tri različite verzije Kafkine nedovršene novele “Hochzeitsvorbereitungen auf dem Lande” (Pripreme za vjenčanje na selu), bilježnica u kojoj je vježbao hebrejski, stotine pisama Brodu i drugim prijateljima, skice i crteži, putopisi i misli koje je zapisao.

Većina Kafkinih tekstova već je objavljena, ali su stručnjaci Izraelske nacionalne biblioteke bili iznenađeni otkrićem bilježnice s hebrejskim vježbama. Iako im je bilo poznato da se zanimao za učenje hebrejskog, nisu znali da je to bilo u takvom opsegu.

Kafka, koji je rođen u Pragu, umro je u Austriji 1924. od tuberkuloze u 40. godini. Svoju je ostavštinu povjerio Brodu i naredio mu da je spali.

Kao izvršitelj Kafkine oporuke oglušio se na tu uputu i odštampao mnoga djela židovskog pisca na njemačkom jeziku i posmrtno ga proslavio.

Brod je tvrdio da je Kafka nekoliko puta mijenjao mišljenje o svojim željama i kako je “osjetio” da se Kafka ne bi bunio da njegovi zapisi ostanu sačuvani.

Brodova zbirka na jednom mjestu

Brod je 1939. pred nacistima iz Praga pobjegao u tadašnju Palestinu pod britanskom upravom, kasnije Izrael, ponio je pun kovčeg Kafkinih rukopisa.

Kada je umro u Tel Avivu 1968. godine, dio Kafkine ostavštine ostavio je svojoj tajnici Esther Hoffe koja ih je predala svojim kćerima Evi Hoffe i Ruth Wiesler.

One su ustrajale u tome da zadrže zbirku rijetkih dokumenata, ali su vlasti tvrdile da je to dio izraelskog kulturnog nasljeđa kojem je mjesto u nacionalnoj biblioteci.

Izraelski je vrhovni sud nakon pravne bitke duge osam godina presudio da Brod po svojoj oporuci nije želio da se literarni dio njegove imovine prodaje po aukcijama, nego da se smjesti u biblioteci.

Esther Hoffe je prije toga prodala rukopis Kafkinog najpoznatija djela “Proces” za dva miliona dolara. Ostatak zbirke porodica Hoffe čuvala je u bankama u Izraelu i Švicarskoj.

Njemačka je u maju ove godine predala Izraelu dokumente iz Brodove fondacije koji su bili ukradeni iz doma porodice Hoffe u Tel Avivu prije deset godina i bili ponuđeni na aukciji u Njemačkoj. Vlasti su zapise zaplijenile, a njemački sud je potom odlučio da se vrate izraelskoj državi.

Sada je cijela ‘Brodova zbirka’ na jednom mjestu u Izraelskoj nacionalnoj biblioteci.

“Knjižnica se više od desetljeća neumorno trudila da se književna ostavština pisca i kompozitora Maxa Broda i njegovog najbližeg prijatelja Franza Kafke dopremi u biblioteku, u skladu s Brodovim željama”, kazao je predsjednik uprave biblioteke David Blumberg.

“Nakon što smo vidjeli materijale, uključujući Kafkinu bilježnicu na hebrejskom i njegova pisma o cionizmu i judaizmu, posve nam je jasno da je Nacionalna biblioteka pravo mjesto za njihovu pohranu”, dodao je.

Materijali će biti digitalizirani i objavljeni on-line do kraja godine.

Izvor: Agencije