Planove plovidbe u Zaljevu američki brodovi slat će SAD-u i Britaniji

Tanker, Hormuški moreuz
Vladimir Putin je rekao da je takvom logikom Rusija osigurala sigurnost u toj regiji u julu ove godine (EPA)

Trgovački brodovi koji plove pod američkom zastavom morat će svoje planove putovanja unaprijed slati američkim i britanskim vlastima žele li ploviti u vodama Zaljeva nakon više incidenata s Iranom, objavila je u četvrtak američka pomorska agencija. 

Zapljene trgovačkih brodova i napadi na tankere u blizini Hormuškog tjesnaca poremetili su promet tankerima koji proizvođače nafte na Bliskom istoku povezuje s globalnim tržištem. 

Sjedinjene Države, koje su povećale prisutnost svojih vojnih snaga u regiji, optužile su Iran za napade na nekoliko tankera blizu Hormuškog tjesnaca, no Iran te optužbe odbacuje. 

MARAD: Prijetnje, vojna aktivnost i političke napetosti

“Povećana vojna aktivnost i političke napetosti u regiji i dalje su ozbiljne prijetnje trgovačkim brodovima”, rekli su u srijedu iz američke pomorske agencije (MARAD). 

Brodovi također trebaju upozoriti američku 5. flotu i britansku pomorsku službu za trgovinske operacije na bilo kakav incident ili sumnjive aktivnosti, kako prenosi Hina.

Britanija se u ponedjeljak priključila SAD-u u pomorskoj sigurnosnoj misiji u Zaljevu kako bi zaštitili plovila nakon što je Iran zaplijenio tanker s britanskom zastavom.

MARAD navodi da su u najmanje posljednja dva incidenta od svibnja 2019., u koja su uključeni trgovački brodovi i Iran, brodovi prijavili smetnje u GPS-u i “lažiranu” komunikaciju nepoznatih osoba koje su tvrdile da su s američkog ili drugog ratnog broda. 

Žarište sukoba

Promet kroz Hormuški tjesnac došao je u žarište sukoba između Irana i SAD-a nakon što je predsjednik Donald Trump povukao SAD iz nuklearnog sporazuma iz 2015. i ponovno nametnuo sankcije Teheranu.

Iran kaže kako jamstvo sigurnosti za plovidbu u tim vodama trebaju snositi Iran i države u regiji.

Izvor: Agencije