Pakistan: Ne razmatramo vojnu akciju protiv Indije

Kašmir je podijeljen između Pakistana i Indije (EPA)

Pakistan je danas saopćio da ne razmatra mogućnost vojne akcije i da umjesto toga traži političke i pravne opcije za suprotstavljanje odluci Indije o ukidanju ustavne autonomije Kašmiru, teritoriji o kojoj se te dvije nuklearne sile spore.

Ministar vanjskih poslova Pakistana Shah Mahmoud Kureshi rekao je novinarima u Islamabadu da će uskoro otputovati u Kinu kako bi obavijestio Peking o situaciji nastaloj nakon što je Indija ukinula specijalni status saveznoj državi Jammu i Kašmir, dosad garantiran Ustavom Indije.

Kureshi je odbacio tvrdnje Indije da promjena statusa Kašmira spada u njeno unutrašnje pitanje i da Pakistan treba preispitati odluke o protjerivanju indijskog ambasadora i obustavi trgovine i glavne željezničke linije prema toj zemlji.

Rekao je da bi Pakistan mogao razmotriti opoziv tih mjera ako Indija učini isto s odlukom o ukidanju ustavne autonomije Kašmiru.

Zbog te odluke Delhija, donesene u ponedjeljak, Pakistan je jučer protjerao indijskog ambasadora i suspendirao trgovinu s Indijom, a od danas je obustavio glavnu željezničku liniju prema toj zemlji.

Tri rata zbog Kašmira

Po okončanju britanske kolonijalne vlasti u augustu 1947. Indijski potkontinent podijeljen je na većinski hinduističku Indiju i pretežno muslimanski Pakistan.

Uslijedile su masovne migracije hinduista i muslimana, a više od milion ljudi ubijeno je u sukobima.

U oktobru 1947. Indija i Pakistan počeli su prvi rat za kontrolu nad većinski muslimanskim Kašmirom, koji je okončan 1948. sklapanjem primirja uz posredovanje UN-a.

Kašmir je otad podijeljen između dvije države, koje tvrde da polažu pravo na cijelu njegovu teritoriju.

Drugi rat Indije i Pakistana, također zbog Kašmira, izbio je u augustu 1965. Dvije zemlje u septembru te godine pristale su na primirje pod nadzorom UN-a.

Dvije države, koje su danas nuklearne sile, vodile su u decembru 1971. i treći rat, na istoku Pakistana, a okončan je osnivanjem nezavisne države Bangladeša.

Izvor: Agencije