Kokain, vrijedan milione, nađen na plaži Novog Zelanda

Istraživanje je pokazalo da Novozelanđani u prosjeku plaćaju 375 dolara za gram kokaina (EPA)

Novozelandska policija saopćila je u četvrtak kako je tokom noći pronašla vrlo skup teret nasukan na popularnoj plaži u Aucklandu, prenose agencije.

Devetnaest paketa kokaina u vrijednosti od približno tri miliona novozelandskih dolara (1,9 miliona američkih dolara) pronađeno je u srijedu navečer nasukano na plaži Bethells, udaljenoj 30 kilometara zapadno od centra grada Aucklanda, saopćila je policija.

„Policija je uz pomoć novozelandske carine provela detaljnu pretragu plaže i okolnih područja kako bi pronašli sve pakete“, rekao je detektiv Colin Parmenter.

Najskuplja država

Droga je pakirana u 19 kutija veličine VHS kasete.

„Postoji mala vjerojatnost da se na plaži pojavi još paketa, stoga molimo građane da nas odmah kontaktiraju ako ih pronađu“, dodao je Parmenter.

Prema globalnom istraživanju o drogama objavljenom ranije ove godine navodi se kako je Novi Zeland najskuplja država za kupovinu kokaina.

Istraživanje je pokazalo da Novozelanđani u prosjeku plaćaju 375 dolara za gram kokaina, što je gotovo četiri puta više od cijene za koju se ista količina prodaje u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: Agencije