Iran: Zabrana dolaska žena na stadione nije stvar FIFA-e

Ultrakonzervativni klerici zabranu opravdavaju time da žene ne bi trebale biti izložene frenetičnom navijanju muških navijača (EPA)
Ultrakonzervativni klerici zabranu opravdavaju time da žene ne bi trebale biti izložene frenetičnom navijanju muških navijača (EPA)

Zabrana dolaska žena na stadione u Iranu nije stvar svjetske nogometne organizacije FIFA-e, rekao je u srijedu glavni iranski državni odvjetnik.

“To zasigurno nije stvar FIFA-e, hoće li žene biti među nogometnim navijačima ili ne”, izjavio je Mohammad Jafar Montazeri, prenosi Hina novinsku agenciju Isna.

Otkad se FIFA bavi time hoće li žene u Iranu “biti uskraćene za blagoslov nogometne utakmice?”, upitao je ultrakonzervativni klerik.

Iranu bi moglo biti zabranjeno sudjelovanje u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. ako ne ukine zabranu staru 40 godina.

Rok predsjednika FIFA-e

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino dao je iranskom nogometnom savezu rok do 15. srpnja da ukine zabranu kako bi žene mogle pratiti kvalifikacijske utakmice za prvenstvo u Kataru 2022.

Kvalifikacije počinju u rujnu.

Irankama je uglavnom zabranjen dolazak na stadione od 1981. godine, nedugo nakon iranske revolucije 1979.

Ultrakonzervativni klerici to opravdavaju time da žene ne bi trebale biti izložene frenetičnom navijanju muških navijača.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO