Indija Pakistanu: Kašmir je naša unutrašnja stvar

Indija, Pakistan, Kašmir, Voz, Željeznica
Pakistan je u četvrtak saopćio da je obustavio glavnu željezničku liniju prema Indiji zbog odluke New Delhija o ukidanju autonomije (EPA)

Kašmir je “unutarnja stvar” Indije, poručio je New Delhi Islamabadu u četvrtak, dan nakon protjerivanja indijskog veleposlanika iz Pakistana u znak odmazde za opoziv ustavne autonomije indijskog Kašmira odlukom vlade Narendre Modija.

“Nedavni događaji u vezi sa Člankom 370 [Ustava] u potpunosti su unutarnja stvar Indije”, kaže indijsko Ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju, osuđujući “jednostrane akcije” Pakistana, prenosi Beta.

“Namjera je da se tim mjerama očito svijetu predstavi alarmantna slika naših bilateralnih odnosa”, navodi indijska vlada.

Islamabad je u srijedu navečer objavio protjerivanje indijskog veleposlanika u Islamabadu i opoziv svog predstavnika u New Delhiju.

Pakistanska je vlada uz to obustavila i bilateralnu trgovinu.

Ta je mjera simbolična jer je trgovina ionako mala između tih dviju zemalja, koje su već triput ratovale, od čega dvaput zbog Kašmira.

Potpuna izolacija, trupe na ulicama 

Očekuje se da će indijski premijer Narendra Modi večeras održati govor kako bi objasnio odluku svoje vlade da ukine ustavnu autonomiju indijskog Kašmira.

Hinduistički nacionalisti također su natjerali Parlament Indije da glasa o promjeni statusa te regije, koju odsad čine dva odvojena administrativna entiteta.

Stanovnici indijskog Kašmira već četiri dana žive u potpunoj izolaciji od ostalih krajeva Indije i svijeta.

Sva su sredstva komunikacije blokirana od nedjelje navečer, a zabranjena su putovanja i okupljanja.

Vojne i paravojne trupe raspoređene su u velikom broju na ulicama.

Posljednjih dana u indijskom Kašmiru uhićeno je i privedeno više od 500 ljudi, izvijestili su u četvrtak indijski mediji.

Sveučilišni profesori, poduzetnici, aktivisti i političari su među 560 ljudi u centrima za pritvor, mnogi uhićeni usred noći, prenose mediji.

Indijska agencija za sigurnost zračnog prometa zatražila je od zračnih luka diljem Indije da pojačaju sigurnosne mjere nakon ukidanja autonomije Kašmira i upozorila da je “civilno zrakoplovstvo laka meta terorističkih napada”.

Obustavljena glavna željeznička linija

Pakistan je u četvrtak priopćio da je obustavio glavnu željezničku liniju prema Indiji zbog odluke New Delhija.

Pakistanski ministar za željeznicu Sheikh Rasheed Ahmad izjavio je kako je linija Express obustavljena od četvrtka.

Kašmir je odavno kamen spoticanja između Indije i Pakistana, s obzirom na to da obje zemlje polažu pravo na taj teritorij.

Kašmir je na tromeđi Indije, Pakistana i Kine, a svaka od te tri države ima kontrolu nad dijelom te regije.

Potez Indije naišao je i na osudu Pekinga.

Kriza u Kašmiru datira još iz 1947, kad je Velika Britanija napustila to područje bez rješavanja statusa regije.

Muslimani čine 90 posto stanovništva Kašmira, koje je po povlačenju Britanaca tražilo da se ta regija pripoji Pakistanu.

Tadašnji knez ipak je odlučio pripojiti regiju Indiji.

Indija kontrolira 45 posto Kašmira

Indija kontrolira 45% Kašmira, Pakistan 35%, a Kina 20%.

Indijski je dio nazvan Jammu i Kašmir te je danas jedina dominantno muslimanska pokrajina u Indiji.

Pakistan je dijelu Kašmira koji je pod njegovom kontrolom dao status dviju autonomnih teritorija nazvanih Azad Kashmir (Slobodni Kašmir) i Gilgit-Baltistan.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda nizom rezolucija predviđa da se status Kašmira riješi voljom tamošnjeg naroda i da se ta regija demilitarizira.

Takav scenarij zagovara i Pakistan, ali ne i Indija.

Izvor: Agencije