Apple pod istragom u Rusiji

Kaspersky Lab smatra da Appleovi uvjeti smanjuju konkurentnost trećih proizvođača (EPA)

Američka kompanija Epl pod istragom je u Rusiji nakon žalbe kompanije za sajber-bezbednost Kasperski Lab u kojoj se navodi da Epl možda zloupotrebljava svoju dominantnu poziciju na tržištu, saopštio je ruski antimonopolski regulator.

Federalna antimonopolska služba Rusije (FAS) navela je da istražuje zašto je Eplov operativni sistem odbio novu verziju aplikacije “Sejf kids” (“Bezbedna deca”) kompanije Kasperski Lab, što je rezultiralo znatnim padom funkcionalnosti aplikacije za roditeljski nadzor, prenosi agencija Rojters.

U saopštenju FAS-a se navodi da je Epl lansirao 12. verziju sopstvene aplikacije roditeljskog nadzora “Skrin tajm”, koja ima slične funkcije kao program Kasperski Laba.

Aplikacije za roditeljski nadzor omogućavaju roditeljima da imaju kontrolu nad dečjom upotrebom telefona i tableta.

Apple: Uklonjene aplikacije koje ugrožavaju privatnost

Na pitanje o ruskoj istrazi Epl je uputio Rojters na njihovo saopštenje od 28. aprila u kojem je navedeno da je nedavno uklonio nekoliko aplikacija za roditeljski nadzor iz svog “Ap stora”, jer je utvrđeno da “ugrožavaju privatnost i bezbednost korisnika”.

Rečeno je i da nekoliko od tih aplikacija koristi “veoma invazivnu” tehnologiju poznatu kao “upravljanje mobilnim uređajem” (MDM) i da njena upotreba u toj aplikaciji predstavlja kršenje politike “Ap stora”.

Iz Kasperski Laba navode da Eplove “Ap stor” smernice dopuštaju ograničenu upotrebu MDM-a, ali da ne objašnjavaju proceduru za dobijanje dozvole Epla za to.

Takođe smatraju da Eplovi uslovi smanjuju konkurentnost trećih proizvođača.

Izvor: Agencije