Trumpa u Daytonu dočekali demonstranti

Na transparentima je pisalo 'Mržnja ovdje nije dobrodošla', 'Zaustavite ovaj teror' i 'Vi ste razlog zašto' (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump susreo se u srijedu u Daytonu sa žrtvama jedne od dviju masovnih pucnjava koje su prošli vikend potresle SAD, dok ga kritičari i prosvjednici optužuju da svojom protuimigrantskom i rasno nabijenom retorikom raspiruje nasilje u zemlji, prenosi Reuters.

Trump je posjetio bolnicu Miami Valles, gdje su zbrinute žrtve pucnjave u kojoj je u nedjelju ubijeno devetero ljudi i napadač.

Ispred bolnice okupili su se prosvjednici s balonom u obliku maloga Trumpa, pozivajući ga da učini nešto u vezi tih napada. Nosili su i transparente na kojima je pisalo “Mržnja ovdje nije dobrodošla”, “Zaustavite ovaj teror” i “Vi ste razlog zašto”.

Trumpa je sa suprugom Melanijom u lokalnoj zračnoj bazi dočekala gradonačelnica Nan Whaley, koja ga je ranije javno kritizirala, pozivajući ljude da “ustanu” i kazavši da mu planira reći da “nije bio od pomoći” kada je riječ o oružanom nasilju.

‘Koristi moć moć da potiče nasilje’

“Bog je gledao. Želim da znate da smo u potpunosti uz vas”, rekao je Trump preživjelima napada i njihovim obiteljima.

Njegovi kritičari smatraju da republikanski predsjednik zapravo potiče nasilje svojom rasno zapaljivom retorikom.

“On je predsjednik i ima veliku moć, no koristi je da potiče nasilje, a nama treba da potiče mir. Stvara podjele u zemlji i mi moramo otvoreno progovoriti o tome. Znate, jurišno oružje – ludost je što se s tim oružjem događa, mora ga se ograničiti”, rekao je neimenovani prosvjednik američkim novinarima.

Glasnogovornica Bijele kuće Stephanie Grisham objavila je na Twitteru da je Trump obišao bolničke sobe i sreo se s pacijentima te zahvalio medicinskom osoblju na njihovoj brizi.

Kasnije će Trump posjetiti El Paso u Teksasu, na granici s Meksikom, gdje je u trgovačkom centru Walmart u subotu ubijeno 22 ljudi. Napadač (21) je na internetu objavio protuimigrantski manifest.

Ipak neće zabraniti jurišne puške

Odlazeći u Ohio, Trump je odbacio mogućnost zakonske zabrane jurišnih puški smatrajući da je to politički neizvedivo. No, rekao da želi postrožiti provjere kupaca oružja i osigurati da ga mentalno bolesni ne mogu nositi.

Pokolji u Daytonu i El Pasu, koji su se dogodili u razmaku od 13 sati, ponovno su raspirili nacionalnu raspravu o sigurnosti posjedovanja oružja i potaknuli pozive da se nešto učiniti po tom pitanju.

Masovno ubojstvo u El Pasu istražuje se kao zločin iz mržnje, dok je napadač u Daytonu po FBI-ju istraživao nasilne ideologije.

Demokrati optužuju Trumpa da se skriva iza govora o mentalnim bolestima i utjecaja društvenih medija umjesto da potakne donošenje zakona koji su po njihovu mišljenju potrebni kako bi se ograničilo posjedovanje oružja i vrste oružja koje su legalne.

Izvor: Agencije