Trump tužio Kaliforniju zbog novog zakona

Trumpovi advokati tvrde da je akt koji je usvojila Kalifornija neustavan (EPA)
Trumpovi advokati tvrde da je akt koji je usvojila Kalifornija neustavan (EPA)

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump podneo je tužbu protiv američke države Kalifornije zbog usvajanja novog zakona, kojim se od predsedničkih kandidata zahteva da objave podatke o plaćanju poreza na prihode.

U tužbi koju su u federalnom sudu u Sakrementu podneli Trumpovi advokati, navodi se da novi statut, koji je prošle sedmice dodat zakonu, neustavan zato što donosi nova nezakonita pravila o tome ko može da se kandiduje za predsedničke izbore, javio je Reuters.

U tužbi se, kako javlja AP, navodi da novi zakon predstavlja “ogoljeni politički napad” na Trumpa.

Guverner Kalifornije: Sve je po Ustavu

Republikanska partija je u utorak podnela sličnu tužbu protiv države Kalifornije, navodi Reuters.

Novim zakonom je predviđeno da predsednički kandidati objave svoje podatke o porezima na prihode za poslednjih pet godina kako bi mogli da se kandiduju u Kaliforniji, najmnogoljudnijoj državi u SAD.

Guverner Kalifornije Gavin Newsom, iz Demokratske stranke, prošlog meseca je potpisao Zakon o poreskoj transparentnosti i odgovornosti predsednika.

“Ustav SAD dozvoljava državama da odrede kako će njihovi predstavnici biti birani i Kalifornija je u okviru tih ustavnih prava uključila i ovaj zahtev”, saopštio je guverner.

Izvor: Agencije


Povezane

Nakon masovnih pucnjava u Texasu i Ohiou, u kojima je 31 osoba ubijena, predsjednik SAD-a Donald Trump osudio je rasizam i bjelački supremacizam. Pozvao je na strože pozadinske provjere za vlasnike oružja. No, predstavnici Demokratske stranke ističu da to nije dovoljno.

Nakon dvije velike masovne pucnjave u subotu u SAD-u, u kojima je ubijeno 29 ljudi, demokratski predsjednički kandidati pokušali su okriviti Donalda Trumpa za te napade i poručili kako njegova retorika podstiče na rasnu podjelu i nasilje. Predsjednik Trump kaže da je njegova administracija spremna boriti se protiv zločina iz mržnje.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO