Italijanski Senat podržao gradnju željeznice prema Francuskoj

Prijedlog da se projekt brze pruge podeži prošao je u Senatu sa 180 glasova za i 109 protiv (EPA)

Italijanski Senat odbacio je predlog vladajućeg Pokreta Pet zvezda da blokira projekat povezivanja Italije i Francuske alpskom železničkom vezom, otvorivši put za nastavak tog dugo osporavanog projekta. 

Planirana linija, koja treba da poveže italijanski Torino sa francuskim Lionom, uključuje i 58 kilometara dug tunel kroz Alpe.

Tome se oštro suprotstavlja glavna stranka vladajuće italijanske koalicije Pokret Pet zvezda, ali ga podržava manja stranka u koaliciji, Severna liga, kao i cela italijanska opozicija.

Gornji dom italijanskog parlamenta odbio je zahtev za blokiranje projekta sa ukupno 181 glasom podrške nasuprot 110 glasova, uglavnom pripadnika najbrojnije stranke u parlamentu, Pokreta Pet zvezda, koje je ovog puta nadglasao mlađi partner u vladajućoj koaliciji zajedno sa kompletnom opozicijom i zdesna i sleva.

Predlog da se podrži projekat brze pruge (TAV), koji je podnela opoziciona Demokratska stranka, prošao je sa 180 glasova za i 109 protiv.

Conte: Blokada skuplja nego gradnja

Premijer Đuzepe Konte rekao je u julu da su finansijski predlozi Evropske unije i Francuske za predloženu železničku infrastrukturu učinili taj projekat jevtinijim za Italiju te da bi sada bilo skuplje blokirati projekt nego realizovati ga.

Italija je potom izvestila Evropsku uniju da želi nastavak projekta, rekao je predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli.

TAV, projekat koji je nailazio na osporavanja od kada je prvi put planiran pre 30-ak godina, jedno je od niza pitanja koja su poslednjih meseci podelila dve stranke italijanske vladajuće koalicije, Pokret Pet zvezda i Severnu ligu.

Pokret Pet zvezda smatra da tunel kroz Alpe ugrožava životnu sredinu te da je projekat bacanje novca koji bi bilo bolje potrošiti na unapređenje postojeće italijanske železničke mreže.

Severna liga, pak, tvrdi da će projekat otvoriti nova radna mesta i promovisati rast te da je istovremeno mnogo povoljnije za životnu sredinu prebaciti prevoz tereta sa drumske na železničku infrastrukturu.

Čelnik Lige Mateo Salvini rekao je u utorak da bi tenzije u odnosima sa Pokretom Pet zvezda uskoro mogle da dovedu do pada italijanske vlade.

Izvor: Agencije