HRW: Assadov režim humanitarnu pomoć koristio kao oružje

Izbjeglice, Sirija
U izbjeglištvu je najmanje 290.000 djece, objavila je humanitarna agencija 'Save the Children' (EPA)

Obavještajne i sigurnosne snage režima predsjednika Bashara al-Assada od početka sukoba u Siriji bile su umiješane u protok i podjelu humanitarne pomoći, objavio je Human Rights Watch (HRW).

Prema toj organizaciji, Assadov režim napravio je politički i pravni okvir prema kojem je humanitarnu pomoć koristio u vlastite svrhe i finansiranje svojih zločina, a pomoć se dijelila selektivno. 

Na sajtu HRW-a, prenosi Anadolija, navedeno je da dokumenti dobijeni od Sirijskog centra za pravdu i odgovornost (SJAC), sirijske organizacije za ljudska prava, otkrivaju da su se sirijske obavještajne službe duži period miješale u podjelu humanitarne pomoći u Siriji. 

Kroz intervjue s humanitarcima koji djeluju u Siriji i pregledom javno dostupnog materijala HRW je utvrdio da su sirijske vlasti razvile politički i pravni okvir koji im omogućava da resurse humanitarne pomoći usmjere za finansiranje svojih zločina, kažnjavanje protivnika i nagrađivanje vlastima odanih. 

Dokumenti koje je SJAC analizirao uključuju i naređenja sirijske Uprave za političku sigurnost, obavještajne agencije poznate po mučenju i proizvoljnim hapšenjima.

U prepiskama se navodi da Uprava svojim ogranima daje smjernice o tome treba li dozvoliti ili ograničiti pristup pomoći. U naređenjima se jasno vidi da se odluke zasnivaju na političkim razlozima, a ne na sigurnosnim ili humanitarnim potrebama.

Podjela na ‘sigurne i tople zone’

Tu su i razmatranja jesu li područja gdje se dijeli humanitarna pomoć bila pod kontrolom opozicije, odnosno jesu li tamo porodice boraca opozicije.

Navodi se da sirijski režim za to koristi svoje sigurnosne snage, od kojih zahtijeva da od početka interveniraju tokom podjele humanitarne pomoći. 

U prepisci iz jula 2014. može se vidjeti da je Assadov režim zemlju podijelio na “sigurne” i “tople zone”, te da su izdana naređenja kojima se ne dozvoljava slanje pomoći u tople zone.

Također se može vidjeti da su se sigurnim zonama u tom periodu smatrale regije Jisr es-Sugur, Fua i Keferya, odnosno regije koje su bile pod kontrolom Assadovog režima, dok se toplim zonama smatraju sela po Idlibu, uz granicu s Turskom.

U još jednom dokumentu iz 2014. može se pročitati upozorenje da se medicinska pomoć ne šalje u tople regije, odnosno u bolnice koje imaju stranu podršku i liječe pripadnike opozicije.

Izvještaj SJAC-a uključuje i pritužbe Ujedinjenih naroda da su “režimske sigurnosne snage oduzimale zalihe humanitarne pomoći te hapsile osobe kojima je ona bila namijenjena”.

Izvor: Agencije


Povezane

Šef UN-ova Odjela za humanitarne poslove apelirao je na svjetske čelnike da učine sve kako bi bili okončani, kako je kazao, krvavi napadi u sirijskoj pokrajini Idlib. Mark Lowcock upozorio je da bi nastavak nasilja mogao dovesti do najteže humanitarne katastrofe 21. stoljeća.

Published On 31 Jul 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO