Erdogan: Turska nije i neće priznati aneksiju Krima

Erdogan je kazao da će Turska nastaviti podržavati suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan rekao je u srijedu u Ankari da Turska neće prihvatiti ilegalnu aneksiju Krima.

Govoreći nakon sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, koji je u srijedu počeo dvodnevnu posjetu ovoj zemlji, Erdogan je izjavio da nastavak opstojnosti srodnika na Krimu, zaštita njihovog identiteta i kulture, očuvanje njihovih osnovnih prava i sloboda ostaje prioritet Turske, prenosi Anadolija.

Tokom razgovora, Erdogan je kazao i da će Turska nastaviti podržavati suverenitet Ukrajine, teritorijalni integritet, uključujući i Krim, kao i političko jedinstvo. 

“Turska nije i neće priznati ilegalnu aneksiju Krima“, poručio je Erdogan. 

Dotakao se i sukoba na istoku Ukrajine, izražavajući nadu da će se sukobi u Donbasu završiti što je prije moguće.

“Vjerujemo da se ovaj problem može mirno riješiti na temelju međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta Ukrajine. Podržavamo proces u Minsku“, izjavio je Erdogan nakon sastanka s ukrajinskim predsjednikom. 

‘Važno napraviti korak istočno od Eufrata’

Upitan o razgovorima vojnih delegacija Turske i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) o formiranju sigurne zone na sjeveru Sirije, okončanih danas u Ankari, Erdogan je kazao da je postojao trodnevni pregovarački period. 

“Ovi pregovori su nastavljeni u stvarno pozitivnom pravcu. Ovi pregovori će se nastaviti ponovo, ali sada je napravljen korak. Neću dati datum, ali sada je odlučeno da se s Amerikancima formira centar za zajedničke operacije. Uspostavljanjem ovog centra operacija, proces će biti pokrenut. Važno je napraviti korak istočno od Eufrata, a to radimo s Amerikancima“, rekao je turski lider.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, govoreći o Krimu, pozvao je Rusiju da djeluje u skladu s međunarodnim zakonima.

Naglasio je da Krim pripada Ukrajini, navodeći da će njegova zemlja i Rusija naći zajednički put ka ponovnom uspostavljanju mira i stabilnosti u regiji.

Izvor: Agencije