Erdogan: Turska će svoje interese braniti i silom

S-400
Erdogan kaže kako nema konkretnih dokaza da sistem S-400 šteti NATO-u ili programu borbenih aviona F-35 (EPA)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako će njegova zemlja po svaku cijenu braniti svoje nacionalne interese, kako kroz dijalog i diplomaciju, ali i, ako to bude potrebno, uporabom sile.

Kako je javila agencija Anadolija, Erdogan je u utorak na sastanku u Ankari s turskim veleposlanicima rekao da od SAD-a očekuje određene konkretne korake, bilo da je riječ o izručenju Fethullaha Gulena, koji je u egzilu u SAD-u, a kojeg Ankara optužuje za organizaciju neuspjelog vojnog puča, bilo o prekidu opskrbe oružjem, kako je rekao, kurdskih terorista, prenosi Tanjug.

Kada je riječ o raketnom sustavu S-400 koji Turska nabavlja od Rusije, on je istaknuo kako nema konkretnih dokaza da taj sustav šteti NATO-u ili programu borbenih zrakoplova F-35.

Erdogan: Branit ćemo naše nacionalne interese

“Mi ćemo sigurno braniti naše nacionalne interese, kada to bude potrebno dijalogom, ali isto tako i blažim elementima sile. Nekada i prinudnim alatima diplomacije, ali kada to bude potrebno i primjenom stvarne sile”, poručio je Erdogan.

Washingtonu smeta turska kupovina ruskih sustava S-400, uz navođenje kako će njegov rad sa F-35 ugroziti tajne ovog zrakoplova. Iz SAD-a kažu kako neće dozvoliti rad ovih letjelica u području gdje je aktivan ruski sustav.

Lockheed-Martin, američka kompanija koja nadgleda proizvodnju F-35, objavio kako će do marta 2020. turske kompanije biti u potpunosti isključene.

‘Ako EU želi biti globalni igrač, mora pridobiti Tursku’

Približno 40 turskih članova posade (kopno i zrak) više ne sudjeluju u obukama na F-35 te još 20 njih nema pristup zajedničkom uredu u Washingtonu.

Osvrnuvši se na odnose Turske i EU-a, Erdogan je ocijenio da “ako EU želi postati globalni igrač, mora prvo pridobiti Tursku”.

“Članstvo Turske [u EU-u] ne smije biti žrtva volje nekoliko zemalja” [koje se tome protive], istaknuo je turski predsjednik.

Izvor: Agencije