Erdogan: Nema dokaza da S-400 može ugroziti NATO

Turska je od Rusije kupila protuzračni sistem S-400 za 2,5 milijardi dolara (EPA)
Turska je od Rusije kupila protuzračni sistem S-400 za 2,5 milijardi dolara (EPA)

Ruski raketni sistem S-400 ne može ugroziti NATO, izjavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u Ankari.

“Nema dokaza da ruski raketni sistem S-400 može nanijeti štetu NATO-u ili avionu F-35” rekao je Erdogan u govoru na TV Aberturk, izvještava agencija Tass.

On je dodao da je nabavka S-400 za Tursku kompletno komercijalni potez i dodao da je zvanična Ankara predložila stvaranje tursko – američke komisije koja bi razmotrila zabrinutost Washingtona zbog raketnog sistema S-400.

Erdogan je dodao da očekuje da Sjedinjene Američke Države preduzmu “prave korake”. “Ja se nadam da predsjednik Donald Trump djelovati u pravom smjeru i neće dozvoliti da naši bilateralni odnosi postanu taoci S-400”, zaključio je on, prenosi Beta.

Otkrivanje tajni

Sjedinjene Američke Države su u julu ove godine odlučile da isključe Ankaru iz programa borbenih aviona F-35, odnosno da ih neće isporučiti  Turskoj zbog kupovine ruskog raketnog sistema S-400 koji će služiti za “otkrivanje tehnoloških tajni”.

NATO je odbio da uključi turski S-400 u svoj sistem protuzračne odbrane.

Prva vijest o ruskim pregovorima o isporuci S-400 Turskoj se pojavila u novembru 2016, a u septembru sljedeće godine je Erdogan objavio da je sporazum potpisan i da je Ankara platila porudžbinu unaprijed.

Sergej Čemezov iz ruske državne Rostek korporacije je u decembru 2017. godine objelodanio da je ovaj posao vrijedan 2,5 milijardi dolara.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO