Biden: Trumpova retorika odgovorna za pucnjavu u El Pasu

El Paso, Napad, Policija
Vlasti napad u El Pasu vode kao slučaj domaćeg terorizma (EPA)

Kandidat Demokratske stranke za nominaciju za predsjednika SAD-a i bivši američki potpredsjednik Joe Biden optužio je u srijedu predsjednika Donalda Trumpa da, kako je rekao, “potiče bijelu nadmoć”, koja se navodi kao glavni uzrok za nekoliko masovnih pucnjava u SAD-u, prenosi Reuters.

Biden (76) govorio je na sastancima za potporu nominaciji u Iowi nakon masovnih pucnjava proteklog vikenda u SAD-u.

“Koliko je daleko Trumpova izjava o invaziji od objave ubojice iz El Pasa da je njegov napad odgovor na latinoameričku invaziju na Texas? Nisu uopće daleko”, rekao je Biden, sudeći po kopiji njegova govora, prenosi Tanjug.

U napadu 22-oje mrtvih

Trumpovi su pomoćnici odbacili mogućnost da je njegova retorika uzrokovala pucnjavu.

Biden je jedan od 24 kandidata koji se bore za predsjedničku nominaciju, a Iowa je među prvim državama koje će glasovati za izbor demokratskog kandidata.

Američki su tužitelji podignuli optužnicu za teško ubojstvo protiv Patricka Crusiusa, 21-godišnjeg napadača iz Texasa, koji je ubio 22-oje ljudi u robnoj kući “Walmart” te traže smrtnu kaznu, prenijele su ranije agencije.

Optužnica za teško ubojstvo podignuta je kako bi mogao biti zadržan u pritvoru, a poslije će se podizati pojedinačne optužnice za svakog ubijenog i ranjenog.

Vlasti taj napad vode kao slučaj domaćeg terorizma.

Prvobitan broj mrtvih u masovnoj pucnjavi u El Pasu bio je 20, ali je narastao na 22 nakon što su dvije žrtve podlegle ozljedama u bolnici.

Tužilac će tražiti smrtnu kaznu

Guverneru Texasa Gregu Abbottu čini se da je subotnji napad zločin iz mržnje, a policija je iz manifesta, za koji vjeruju da je napadačev, zaključila da je krvoproliće bilo rasno motivirano.

Napad je izveden u dijelu grada s većinski latinoameričkim stanovništvom.

Državni tužitelj John Bash kazao je da će tražiti smrtnu kaznu za Crusiusa ako ga se proglasi krivim te da savezne vlasti tretiraju masakr kao slučaj domaćeg terorizma.

Izvor: Agencije