Vrhunac trgovinske napetosti između SAD-a i Kine

Yuan, Dolar
Vijest o padu yuana prouzročila je opći pad na financijskim tržištima u Aziji, Europi i najposlije u SAD-u (EPA)

Narodna banka Kine (PBOC) priopćila je u utorak kako Kina snažno odbacuje odluku SAD-a da službeni Peking označi kao valutnog manipulatora.

Kina, koja strogo kontrolira tečaj svoje valute, dopustila je u ponedjeljak njezin nagli pad prema dolaru pa su Sjedinjene Države desetak sati poslije službeno optužile Peking da manipulira svojom valutom ne bi li stekao nezasluženu prednost čineći svoje proizvode jeftinijim za izvoz, prenijela je ranije Hina.

U priopćenju PBOC-a se navodi kako Peking nije koristio niti će koristiti yuan kao sredstvo u borbi protiv trgovinskih prepreka u sukobu sa službenim Washingtonom, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

“Označavanje Kine kao valutnog manipulatora ozbiljno narušava međunarodna pravila”, navodi se u priopćenju PBOC-a.

Trgovinska napetost između Washingtona i Pekinga dosegnula je u ponedjeljak vrhunac, otklonivši mogućnost brzog dogovora i potičući strah od njezina štetnog utjecaja na ionako slab gospodarski rast u svijetu.

Nakon akcije Pekinga, yuan je tijekom dana pao ispod simbolične granice od sedam yuana za dolar, što je najniža razina u zadnjih 11 godina.

Pad financijskih tržišta

Vijest – shvaćena kao eskalacija u trgovinskom ratu dviju najvećih svjetskih ekonomija – prouzročila je opći pad na financijskim tržištima u Aziji, Europi i najposlije u SAD-u.

Washington je u ponedjeljak navečer uzvratio protunapadom.

Američki ministar financija Steven Mnuchin je “zaključio da je Kina manipulirala svojom valutom”, navodi se u priopćenju.

“Polazeći od takvog zaključka [da Kina manipulira valutom] ministar Mnuchin će razgovarati s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) kako bi poništio konkurentsku prednost koja je rezultat najnovijih kineskih odluka”, dodaje se u tekstu.

Američki predsjednik je još tijekom jutra na Twitteru kritizirao Kinu koja “misli i ubuduće zarađivati milijarde dolara uzimajući ih SAD-u na račun nelojalne trgovinske prakse i manipuliranja valutom”.

Objava ministarstva financija ne bi trebala imati konkretne neposredne posljedice, ali može povećati zabrinutost ulagača i kompanija koje pokušavaju utvrditi kako će dugotrajan sukob Pekinga i Washingtona utjecati na njihovo poslovanje.

Pad yuana na korist kineskom izvozu

Kina i SAD već više od godinu dana vode trgovinski rat koji se očitovao u međusobnom uvođenju kaznenih carina.

Pad yuana ide na ruku kineskom izvozu i ublažava utjecaj povećanja američkih carina na kineske proizvode.

Peking je sve dosad nastojao podupirati svoju valutu “kako ne bi ugrozio” trgovinske pregovore s SAD-om, rekao je Julian Evans-Pritchard  iz konzultantske tvrtke Capital Economics.

Dopustiti pad valute ispod sedam yuana znači da su kineske vlasti “zapravo izgubile svaku nadu u postizanje trgovinskog dogovora” s Washingtonom, zaključio je.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO