Trump zamrznuo svu imovinu Venecuele u SAD-u

Guaido, kojeg Maduro optužuje da je uz pomoć SAD-a orkestrirao pokušaj državnog udara, imenovao je odbor Citgo Petroleuma, najvažnije strane imovine Venecuele (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump zamrznuo je svu državnu imovinu Venecuele u Sjedinjenim Američkim Državama, naglo pojačavši ekonomski i diplomatski pritisak za svrgavanje socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura.

Trumpova izvršna odluka puno je oštrija od sankcija nametnutih venecuelanskoj državnoj naftnoj kompaniji PDVSA i finansijskom sektoru u posljednjih nekoliko mjeseci, kao i od mjera protiv nekoliko desetaka venecuealnskih dužnosnika, prenosi Hina.

Dosad najoštriji Trumpov potez protiv Madura ne samo da zabranjuje američkim kompanijama poslovanje s Vladom Venecuele, nego se čini da otvara mogućnost nametanja sankcija stranim kompanijama ili pojedincima s kojima sarađuju.

Ruske i kineske kompanije su među onima koje još značajno posluju s tom južnoameričkoj članicom OPEC-a.

“Sva imovina i udjeli u imovini vlade Venecuele u SAD-u blokirani su i neće se moći prebaciti, platiti, izvoziti, povući ili bilo kako prodati”, navodi se u izvršnoj odluci koju je objavila Bijela kuća.

‘Snažna odluka’

Opseg odluke iznenadio je i pojedine saveznike Trumpove administracije.

“Ovo je vrlo snažna odluka”, rekla je Ana Quintana, viša politička analitičarka iz konzervativne istraživačke organizacije u Washingtonu, Heritage Foundation.

Ministarstvo informiranja Venecuele nije još komentiralo Trumpov potez.

SAD i većina zapadnih zemalja pozvale su Madura da podnese ostavku i prizna vođu opozicije Juana Guaidoa kao legitimnog predsjednika Venecuele.

Guaido, kojeg Maduro optužuje da je uz pomoć SAD-a orkestrirao pokušaj državnog udara, ranije je ove godine imenovao odbor kompanije Citgo Petroleum, najvažnije strane imovine Venecuele.

Izvor: Agencije