Sjeverna Koreja optužuje SAD da podstiče vojne tenzije

Pyongyang se protivi zajedničkim vojnim vježbama SAD i Južne Koreje (EPA)

Severna Koreja je ponovo kritikovala SAD zbog najnovijih vojnih vežbi s Južnom Korejom, optuživši Vašington za “podsticanje vojne tenzije” razmeštanjem moćne vojne opreme na Korejskom poluostrvu.

Komentari predstavnika Severne Koreje Ju Yong-chola usledili su u vreme kada deluje da se nedavno poboljšani odnosi američkog predsednika Donalda Trumpa i severnokorejskog lidera Kim Jong Una kvare zbog vojnih vežbi SAD i Južne Koreje i četiri raketne probe Pyongyanga prethodnih nedelja.

“Iako SAD i južnokorejske vlasti koriste svaki trik da opravdaju te vojne vežbe, oni ni na koji način ne mogu da prikriju njihovu agresivnu prirodu”, rekao je Ju, izaslanik Severne Koreje na Konferenciji o razoružanju, podržanoj od UN.

Pyongyang još zainteresiran za dijalog

On je govorio o vojnim vežbama Vašingtona i Seula i nije pomenuo raketne probe svoje zemlje, uključujući najnovije, ispaljivanje u more dve, kako se pretpostavlja, balističke rakete kratkog dometa u utorak.

Pyongyang je ranije već kritikovao najnovije zajedničke vojne vežbe SAD i Južne Koreje.

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje saopštilo je da je Pyongyang još uvek zainteresovan za dijalog, ali da će tražiti “novi put” ako SAD i Južna Koreja ne promene svoje stavove.

“Ostajemo pri svom stavu da probleme rešavamo dijalogom. Ali dinamika dijaloga će biti manje predvidiva ako se neprijateljski vojni potezi nastave”, navelo je ministarstvo.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO