Parlament Indije izglasao snažniju vlast nad Kašmirom, Khan upozorava

Indija kontrolira 45 posto Kašmira, Pakistan 35, a Kina 20 posto (EPA)

Parlament Indije usvojio je odluku o reorganizaciji i novoj klasifikaciji države Jammu i Kashmir, čime će vlada u New Delhiju imati veću vlast nad regijom s većinskim muslimanskim stanovništvom, prenose agencije.

Zakon koji je usvojio Donji dom indijskog parlamenta promijenit će administrativni status Jammu i Kashmira iz države u savezni teritorij.

U indijskom teritorijalnom ustroju države imaju značajne ovlasti kada je riječ o lokalnim pitanjima, ali kada je riječ o saveznim teritorijama New Delhi ima više utjecaja. 

Kashmir je odavno kamen spoticanja između Indije i Pakistana, budući da obje zemlje polažu pravo na taj teritorij.

Napetosti su eskalirale od petka, kada su lokalni indijski dužnosnici u dijelu Kashmira pod vlašću New Delhija izdali upozorenje zbog mogućeg napada naoružanih skupina sa sjedištem u Pakistanu. 

Pakistan je odbacio te tvrdnje, ali veliki broj indijskih turista, hodočasnika i radnika napustili su regiju u panici.

Kashmir se nalazi na tromeđi Indije, Pakistana i Kine, a svaka od te tri države ima kontrolu nad dijelom te regije.

Khan: Moglo bi doći i do rata

U međuvremenu se oglasio i pakistanski premijer Imran Khan upozorivši da bi, ako svijet ne intervenira, moglo doći do rata između dviju država te napomenuo kako će “to biti rat bez pobjednika, a čije će se posljedice osjetiti na globalnom nivou”, javlja Anadolija.

Stoga je pozvao svjetske čelnike na djelovanje, uz poruku: “Želimo da globalno vodstvo tome posveti pažnju”.

Službeni Islamabad je indijsku odluku ocijenio protuzakonitom te ističe da krši rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a. Istodobno je zaprijetio da će sve učiniti kako bi spriječio njezinu provedbu.

Khan je kazao da njegova vlada razmatra više opcija djelovanja, uključujući obraćanje UN-u i Međunarodnom sudu pravde kako bi se Indiju prisililo da povuče odluku.

Upozorio je da bi moglo doći do eskalacije napetosti između Indije i Pakistana te posljedično sveopćeg sukoba.

“U tom slučaju nitko neće biti pobjednik”, upozorio je Khan.

Ranije je zapovjednik pakistanske vojske rekao da će oružane snage “do kraja” biti uz stanovnike Kashmira.

“Pakistanska vojska čvrsto stoji uz narod Kashmira do kraja njihove pravedne borbe”, rekao je general Qamar Javed Bajwa nakon sastanka s vrhovnim zapovjednicima u gradu Rawalpindiju.

Kriza duga 72 godine

Kriza u Kashmiru datira još iz 1947. godine kada je Velika Britanija napustila to područje bez rješavanja statusa regije.

Muslimani čine 90 posto populacije Kashmira koja je po povlačenju Britanaca tražila da se ta regija pripoji Pakistanu, no tadašnji upravitelj regije ipak je odlučio da Kashmir pripoji Indiji. 

Pakistan i Indija su tako 1947. godine ušli u prvi rat za Kashmir. Istim povodom dvije zemlje su ratovale ponovo 1965. i 1999. godine. 

Indija kontrolira 45 posto Kashmira, Pakistan 35, a Kina 20 posto.

Indijski dio je nazvan Jammu i Kashmir te je danas jedina dominantno muslimanska pokrajina u Indiji. 

Pakistan je dijelu Kashmira koji je pod njegovom kontrolom dao status dvije autonomne teritorije nazvane Azad Kashmir (Slobodni Kashmir) i Gilgit-Baltistan. 

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda nizom rezolucija predviđa da se status Kashmira riješi voljom tamošnjeg naroda i da se ta regija demilitarizira. Takav scenarij zagovara i Pakistan, ali ne i Indija.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO