Netanyahuovi rivali prijete invazijom na Gazu

Iz izraelske vojske su naveli da su ciljevi napada bile dvije strukture koje pripadaju palestinskoj grupi Hamas (Arhiva)

Lideri saveza izraelskih partija Plavo i bijelo upozorili su danas da bi, ako preuzmu vlast nakon parlamentarnih izbora u septembru, mogli da pokrenu invaziju na Gazu kako bi zbacili Hamas.

Bivši komandant izraelske vojske, jedan od vođa tog saveza, Benny Gantz rekao je da će, ako postane premijer, Hamasu, koji vlada Gazom, predstaviti listu uslova pod prijetnjom kopnenom ofanzivom i kampanjom ubistava ukoliko ih ne ostvari, prenosi agencija Beta.

On je to rekao na konferenciji za novinare blizu granice Gaze u nastojanju da iskoristi rastući gnjev zbog stalnog obnavljanja sukoba na granici i nesigurnih prekida vatre.

„Ne namjeravamo da erodiramo moć zastrašivanja i da se nastave runde sukoba. Kada se sljedeći put nešto desi, mi ćemo osigurati da to bude posljednja runda. Cilj će nam biti zbacivanje Hamasa, preduzimanje akcije da se ubiju svi lideri Hamasa i uđe kopnenim snagama dokle god želimo. Nećemo prihvatiti prekid vatre, mi ćemo vojno poraziti Hamas“, rekao je Gantz obilazeći grad Sderot koji je bio meta hiljada raketa iz Gaze.

Netanyahu kritikovan zbog politike prema Gazi

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu je često bio kritikovan zbog svoje politike u odnosu na pojas Gaze ali je nastojao da opravda odluke o prekidu vatre.

On je govorio da je u interesu zemlje da učini sve što je moguće da izbjegne veliku vojnu operaciju u Gazi.

Otkako je Hamas 2007. godine silom preuzeo vlast na toj teritoriji, pobijedivši snage lojalne umjerenijem Fatahu, tri puta je ratovao s Izraelom.

Posljednji rat vođen je 2014. i trajao je 50 dana.

Krajem juna Izrael i Hamas su, zahvaljujući posredovanju Egipta i UN-a, postigli novi dogovor o prekidu vatre.

Od tada je umnogome smanjeno puštanje balona sa zapaljivim materijalom i eksplozivnim napravama koji su izazivali požare na jugu Izraela u zamjenu za ekonomske koncesije izraelske strane.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO