Kina se protivi ukidanju autonomije Kašmira

Kašmir
Kriza u Kašmiru datira iz 1947. godine kada je Velika Britanija napustila područje bez rješavanja statusa regije (Reuters)

Kina se u utorak usprotivila indijskoj odluci o ukidanju posebnog statusa Kašmiru, tvrdeći da takva odluka ugrožava kineski teritorijalni suverenitet.

U nastojanju da čvršće ovlada Kašmirom, himalajskim područjem stiješnjenim između Indije, Pakistana i Kine, indijska vlada u ponedjeljak je povukla ustavnu odredbu kojom se tom jedinom području koje je većinski muslimansko, omogućavalo da donosi vlastite zakone, podsjeća Hina.

„Odluka Indije je neprihvatljiva i neće imati nikakav pravni učinak“, kazala je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying.

Oprezno pristupiti graničnim pitanjima

Kina je pozvala Indiju da oprezno postupa prema graničnim pitanjima te da se strogo pridržava sporazuma postignutih između dvije strane kako bi se izbjegli potezi koji bi mogli dodatno zakomplicirati granična pitanja, pojasnila je Hua.

Sporno područje je podijeljeno između Indije, koja upravlja gusto naseljenom Kašmirskom dolinom i većinski hindustičkim područjem oko grada Jammua, zatim Pakistana, koji kontrolira zapadni dio te konačno Kine, pod čijom je upravom rijetko naseljeni prostor na sjeveru na velikoj nadmorskoj visini.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO