Izrael odobrio izgradnju više od 2.300 stanova na Zapadnoj obali

'Naselja krše međunarodni legitimitet i međunarodno pravo', rekao je Abu Rudeineh (EPA)

Izraelske vlasti odobrile su izgradnju više od 2.300 stanova u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali, saopštila je izraelska levičarska organizacija Shalom Akshav (Mir sada).

Komitet za planiranje u izraelskom ministarstvu odbrane doneo je tu odluku ovih dana, navodi se u saopštenju organizacije.

Odobrenje izgradnje u jevrejskim naseljima prolazi kroz nekoliko faza.

Vlasti su odobrile da se izgradi 2.304 stambenih jedinica, od kojih je 1.466 u prvoj fazi planiranja.

Naseljavanje okupiranih teritorija

“Zeleno svetlo za ta naselja je deo katastrofalne vladine politike čiji je cilj da se naruši mogućnost mirovnog rešenja po modelu dve države aneksijom nekih delova Zapadne obale”, saopštila je nevladina organizacija koja se protivi naseljavanju okupiranih teritorija.

Izrael je okupirao Zapadnu obalu zajedno s istočnim Jerusalimom u Šestodnevnom ratu 1967. godine i od tada naseljava te teritorije.

Na njima živi više od 600.000 jevrejskih naseljenika medju skoro tri miliona Palestinaca.

U poruci naseljenicima pred parlamentarne izbore u septembru, druge ove godine, premijer Izraela Benjamin Netanyahu je obećao da ni jedno jevrejsko naselje neće biti evakuisano.

Izrael je prošle sedmice odobrio izgradnju 700 domova za Palestince u delu Zapadne obale koji je pod punom izraelskom kontrolom.

Izvor: Agencije