Guterres pozvao Indiju i Pakistan na uzdržanost

Indijska vlada ukinula je u ponedjeljak ustavnu odredbu o specijalnom statusu Kašmira (Reuters)

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres pozvao je Indiju i Pakistan da pokažu uzdržanost nakon što je Indija ukinula autonomiju indijskom dijelu Kašmira, kako bi integrisala ovaj većinski muslimanski region.

Guterres je apelovao na sve strane da pokažu uzdražanost, rekao je portparol UN-a Stephane Dujarric.

On je upozorio da su pripadnici mirovne misije UN-a koji nadgledaju provođenje prekida vatre između Indije i Pakistana u državi Džamu i Kašmir „uočili povećanje vojnih aktivnosti duž kontrolne linije“.

Indijska vlada ukinula je u ponedjeljak ustavnu odredbu o specijalnom statusu Kašmira koji mu je garantovao autonomiju kako bi potpuno integrisala ovaj većinski muslimanski region.

Kamen spoticanja između dvije zemlje

Odluka je donijeta predsjedničkim ukazom o ukidanju Člana 370 koji „stupa odmah na snagu“.

Pakistansko ministarstvo vanjskih poslova je u saopštenju navelo da će iskoristiti sve moguće opcije za suzbijanje ilegalnih koraka koje je preduzela Indija.

Kašmir, koji ima većinsku muslimansku populaciju, odavno je kamen spoticanja između Indije i Pakistana, budući da obje zemlje polažu pravo na tu teritoriju.

Izvor: Agencije


Povezane

Indijska vlada odlučila je ukinuti poseban status dijelu Kašmira pod kontrolom te zemlje. U trenutku kad je ministar unutrašnjih poslova objavio ukidanje autonomije za tu regiju, u Kašmiru je uvedeno vanredno stanje. Riječ je o najznačajnijoj političkoj promjeni u toj regiji u proteklih 70 godina.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO