Bolton poziva Rusiju i Kinu da ne podržavaju Madura

Bolton je pozvao na čvršću međunarodnu reakciju protiv Madura (EPA)

Sjedinjene Američke Države pritišću Rusiju i Kinu da povuku svoju podršku venecuelanskom predsjedniku Nicolasu Maduru, upozorivši da bi ruska vojna prisutnost u toj zemlji mogla doprinijeti “stranoj intervenciji”, javlja Reuters. 

“Poručujemo Rusiji i Kini da je podrška Madurovom režimu nedopustiva”, rekao je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton na Međunarodnoj konferenciji za demokraciju u Venezueli, koja se održava u Limi. 

“Ponavljamo Rusiji, a osobito onima koji kontroliraju njihove financije: Nemojte udvostručiti ulog na lošu opkladu. A Kini, koja je već očajna u nadoknađivanju financijskih gubitaka, najbrži put do nadoknade je davanje podrške novoj legitimnoj vladi”, dodao je Bolton. 

Najavili sankcije svima

Pozvao je na čvršću međunarodnu reakciju protiv Madura kojega je optužio da se “samo pretvara da sudjeluje u pregovorima s oporbom kako bi si kupio još vremena”. 

Također je rekao da američke vlasti mogu svima koji podržavaju Madurovu vladu nametnuti sankcije, uključujući i strancima.

“Šaljemo signal trećim stranama koje žele poslovati s Madurovim režimom: postupajte s krajnjim oprezom. Vrijeme za dijalog je završeno. Vrijeme je za akciju”, smatra Bolton. 

Konferencija je okupila predstavnike više od 50 zemalja u potrazi za rješenjem krize u Venezueli, kratko nakon što je Washington zamrznuo svu imovinu venezuelskoj vladi. 

Dosad najoštriji Trumpov potez

“Osigurat ćemo da Maduru ponestane načina da se samostalno financijski održava”, obećao je Bolton. 

Trumpova izvršna odluka puno je oštrija od sankcija nametnutih venecuelanskoj državnoj naftnoj komapniji PDVSA i financijskom sektoru u posljednjih nekoliko mjeseci, kao i od mjera protiv nekoliko desetaka venecuelanskih dužnosnika.

Dosad najoštriji Trumpov potez protiv Madura ne samo da zabranjuje američkim kompanijama poslovanje s vladom Venezuele, nego se čini da otvara mogućnost nametanja sankcija stranim tvrtkama ili pojedincima s kojima surađuju.

Izvor: Agencije