Američki ambasador u Rusiji podnosi ostavku

Huntsman je poslao pismo Donaldu Trumpu u kojem ga je obavijestio o ostavci (EPA)

Američki ambasador u Rusiji John Huntsman obavijestio je predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da podnosi ostavku i najavio povratak u zemlju do oktobra.

Huntsman, bivši guverner američke savezne države Utah koji je ambasador u Moskvi manje od dvije godine, danas je poslao pismo Trumpu u kojem ga je obavijestio o ostavci, prenosi Beta.

„Biti američki državljanin je privilegija i vjerujem da je služenje zemlji minimalna dužnost koja se može učiniti zauzvrat. Počastvovan sam povjerenjem koje ste mi ukazali imenovanjem za ambasadora SAD-a u Rusiji tokom historijski teškog perioda u bilateralnim odnosima“, naveo je Huntsman u pismu Trumpu.

Američki mediji navode da Huntsman razmatra da se ponovo kandiduje za guvernera Utaha na izborima 2020. godine.

Bio ambasador i u Kini i Singapuru

Boravak Huntsmana u Rusiji obilježen je poznatom konferencijom za medije Trumpa i ruskog predsjednika Vladimira Putina, na njihovom samitu u Helsinkiju u julu 2018. godine, na kojoj je šef Bijele kuće odbio da osudi Moskvu za miješanje u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Huntsman je bio guverner Utaha od 2004. do 2008. godine, a početkom drugog mandata podnio je ostavku i postao ambasador SAD-a u Kini.

Ambasador u Pekingu bio je od 2009. do 2011. godine, kada je podnio ostavku da bi učestvovao na unutarpartijskim izborima za kandidata Republikanske stranke na predsjedničkim izborima 2012. godine.

Bio je i ambasador u Singapuru, od 1992. do 1993. godine.

Prošle godine je objavio da ima rak kože, ali da mu to neće poremetiti planove za budućnost.

Izvor: Agencije


Povezane

Nuklearni sporazum Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, potpisan 1987., i službeno je prestao vrijediti. Iz njega su se, nakon Rusije, povukli SAD i NATO. Obje se strane međusobno optužuju i okrivljuju za raspad sporazuma.

Published On 02 Aug 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO