Tužitelji traže smrtnu kaznu za ubicu iz Teksasa

Napad je izveden u dijelu grada s većinskim latinoameričkim stanovništvom (EPA)

Američki tužitelji podigli su optužnicu za teško ubojstvo protiv Patricka Crusiusa, 21-godišnjeg napadača iz Teksasa, koji je ubio 22-oje ljudi u robnoj kući Walmart te traže smrtnu kaznu, prenosi Reuters.

Optužnica za teško ubojstvo podignuta je kako bi se mogao zadržati u pritvoru, a poslije će se podizati pojedinačne optužnice za svakog ubijenog i ranjenog.

Vlasti taj napad vode kao slučaj domaćeg terorizma.

Dvije žrtve podlegle ranama

Prvobitan broj mrtvih u masovnoj pucnjavi u El Pasu u Teksasu bio je 20, ali je narastao na 22 pošto su dvije žrtve podlegle ranama i preminule u bolnici.

Guverneru Teksasa Gregu Abbottu čini se da je subotnji napad zločin iz mržnje, a policija je iz manifesta za koji vjeruju da je napadačev zaključila da je krvoproliće bilo rasno motivirano.

Napad je izveden u dijelu grada s većinskim latinoameričkim stanovništvom.

Pružiti brzu i sigurnu pravdu

Državni tužitelj John Bash kazao je da će tražiti smrtnu kaznu za osumnjičenika Patricka Crusiusa ukoliko ga se proglasi krivim i da savezne vlasti tretiraju masakr kao slučaj domaćeg terorizma.

“Učinit ćemo ono što činimo teroristima u ovoj zemlji, pružit ćemo brzu i sigurnu pravdu”, rekao je Bash novinarima na konferenciji za novinare. 

Samo 13 sati nakon masakra u Teksasu došlo je do još jedne masovne pucnjave u Ohaju gdje je napadač, noseći neprobojni prsluk, ubio devet osoba, a ranio njih 27 prije nešto ga je ubila policija.

No, za taj slučaj nema dokaza koji bi ukazivali da je napad bio rasno motiviran, priopćila je policija.

Ispalio 41 metak, pa ga ubila policija

“Nema naznaka da je rasno pitanje bilo motiv zločina”, kazao je načelnik policije Richard Biehl, dodavši da je istraga u tijeku.

Prema njegovim riječima, osumnjičeni je u trenutku napada kod sebe imao automatsku pušku i 250 metaka, a uspio je ispaliti najmanje 41 metak prije nego što ga je ubila policija.

Napad je izveo u povijesnoj četvrti Oregon u kojoj su smješteni brojni barovi, restorani, kafići i diskoteke.

Navodno je počinitelj, čiji se motivi još istražuju, ranije prijetio “odstrelnom listom”, objavila je policija.

Izvor: Agencije