Trump traži smrtnu kaznu za masovne ubice

Trump se ne smatra odgovornim da je svojom retorikom ohrabrio masovne ubojice (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je u ponedjeljak Ministarstvo pravosuđa da predložene zakonske izmjene kojima će biti uvedene smrtne kazne za počinitelje masovnih ubojstava i zločina iz mržnje.

Ukazao je i da se smrtna kazna u tim slučajevima “treba donijeti brzo, odlučno i bez godina nepotrebnog odgađanja”.

U obraćanju američkoj naciji, nakon što su se u Teksasu i Ohaju ovaj vikend dogodila dva masovna ubojstva u kojima je ubijeno 29 ljudi, Trump je rekao kako je riječ o “barbarskim” napadima i zločinima “protiv cijelog čovječanstva”.

Stogao je najavio da će Ministarstvo pravosuđa surađivati s lokalnim vlastima, ali i društvenim mrežama kako bi se unaprijed otkrili masovne ubojice.

Ne smatra se odgovornim

Za masovna ubojstva je rekao kako su čin “domaćeg terorizma”, ali i “barbarski” napadi te zločini “protiv cijelog čovječanstva”.

Rekao je i kako želi zakonodavstvo koje će imati “snažne provjere” za korisnike oružja.

“Jednoglasno moramo osuditi rasizam, bahatost i bijelu nadmoć. Te zloslutne ideologije moraju biti poražene. Mržnji nema mjesta u Americi”, rekao je Trump.

Ne smatra se odgovornim nakon što su ga prozivali da je svojom retorikom ohrabrio masovne ubojice.

Za strogu provjeru kupaca oružja

Prethodno je Trump pozvao zastupnike da usvoje zakon koji će propisati stroge provjere kupaca oružja, javlja Reuters.

Trump je rekao da smrti tih žrtava ne mogu biti “uzaludne” i pozvao obje političke stranke da poduzmu korake kako bi se osigurale temeljitije provjere kupaca oružja.

“Ne možemo dopustiti da su oni ubijeni u El Pasu u Teksasu i Daytonu u Ohiju umrli uzalud. Isto vrijedi i za one koji su tako teško ozlijeđeni. Nikada ih ne možemo zaboraviti i one mnoge prije njih”, objavio je Trump na Twitteru, pred govor u Bijeloj kući s tim u vezi, prenosi Reuters.

“Republikanci i demokrati moraju se ujediniti i uvesti stroge provjere kupaca, možda povezujući taj zakon s očajnički potrebnom imigracijskom reformom. Nešto dobro, ako ne izvrsno, mora proizaći iz ova dva tragična događaja!”

Proziva medije

Trump je također optužio medije da su “u velikoj mjeri” pridonijeli tim napadima, šireći “lažne vijesti” i “bijes” zemljom, prenosi France Presse.

“Mediji imaju veliku odgovornost prema ljudskim životima i sigurnosti u našoj zemlji. Lažne vijesti u velikoj su mjeri pridonijele ljutnji i bijesu koji jačaju već puno godina”, ocijenio je.

Naoružani napadač ubio je u subotu 20 ljudi u trgovačkom centru Walmart u El Pasu u Teksasu, a vlasti smatraju da je riječ o rasno motiviranom napadu. Samo 13 sati poslije, drugi napadač usmrtio je u središtu Daytona u Ohaju devetero ljudi. U oba napada ozlijeđeni su deseci ljudi.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO