Britanija: Napuštamo EU 31. oktobra bez obzira na sve

Suradnici Borisa Johnsona poručuju da je Britanija spremna okrenuti leđa EU sa i bez sporazuma (EPA)

Velika Britanija napustiće Evropsku uniju 31. oktobra, bez obzira na sve, izjavio je portparol britanskog premijera Borisa Johnsona.

Portparol je takođe rekao da će Velika Britanija nastaviti da se trudi da sa kolegama u Evropskoj uniji potraži izlazni sporazum, kao i da se vlada nadala da će blok promeniti svoj stav o takozvanom irskom bekstopu, prenosi Reuters.

“Britanija će napustiti EU 31. oktobra bez obzira na posledice. Ne postoji ‘ako’ ili ‘mada’. Moramo da povratimo poverenje u našu demokratiju i ispunimo obećanja data građanima. Političari ne mogu da biraju čije glasove treba poštovati. Oni su se obavezali da će poštovati rezultate referenduma i to moramo da uradimo”, rekao je portparol, odgovarajući na pitanja novinara da prokomentariše navode  Johnsonovog glavnog savetnika Dominica Cummingsa koji je ukazao da je parlament praktično propustio svoju šansu da blokira Brexit bez sporazuma.

Sunday Telegraph je preneo, pozivajući se na izvore, da je Cummings, jedan od arhitekata kampanje za napuštanje Europske unije 2016., rekao ministrima da poslanici neće moći da zaustave Brexit bez sporazuma 31. oktobra tako što bi izglasavanjem nepoverenja srušili britansku vladu idućeg meseca.

“(Poslanici) ne shvataju da ćemo, bude li glasanje o nepoverenju u septembru ili oktobru, zakazati izbore iza 31. oktobra i svejedno izaći (iz EU)”, citirao je Cummingsa jedan od izvora Sunday Telegrapha.

EK: Ne tražimo krivca

S druge strane portparolka Evropske komisije Mina Andreeva izjavila je da je EK otvorena za razgovore sa britanskim premijerom Borisom Johnsonom, kako bi se izbegao težak Brexit koji bi mogao da uzrokuje značajno urušavanje ekonomije.

Ipak, sporazum Britanije i EU o Brexitu je već postignut, rekla je zamoljena da prokomentariše poziv brotanskog ministra za Brexit Stephena Barclaya, koji je pozvao Evropsku uniju da promeni pristup i ponovo otvori pregovore o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Unije.

“Politička realnost se promenila” od izbora za Evropski parlament u maju, napisao je Barclay u britanskom listu Mail.

U tekstu naslovljenom “Sada više nemate mandat, Monsieur Barnier. Idite natrag svojim EU gazdama”, Barclay ističe da je na evropskim izborima promenjeno 61 odsto evroparlamentaraca iz svih članica EU-a.

Brisel, međutim, uporno odbacuje mogućnost unošenja bitnijih promena u sporazum koji je dogovarala bivša premijerka Theresa May, a koji zastupnici u britanskom parlamentu stalno odbacuju.

Portparolka evropske komisije rekla je da su otvoreni za razgovor o političkoj deklaraciji.

“Nismo u igri traženja krivca, to nije naš posao. Naš posao je da se pripremimo za Brexit bez sporazuma”, rekla je Andreeva, dodajući da će, ako Britanija napusti EU bez sporazuma, to izazvati ozbiljne poremećaje za građane i kompanije, te da će ozbiljno uticati na ekonomiju.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada