Austrija dobila spor u vezi rodne kuće Adolfa Hitlera

Adolf Hitler, Kuća
Njemački diktator proveo je prve mjesece života u toj zgradi koju je kasnije kupila Nacionalsocijalistička stranka. (AP)

Dugogodišnji pravni spor u vezi rodne kuće Adolfa Hitlera u Braunau am Inn između Republike Austrije i nekadašnje vlasnice okončan je odbijanjem žalbe na odluku o nacionalizaciji, prenosi Tanjug.

Nakon što je austrijski parlament 2016. donio odluku o oduzimanju kuće, odnosno nacionalizaciji, vlasnica je pokušala pred sudom osporiti i izboriti veću odštetu.

Sada je žalba nekadašnje vlasnice odbijena pred Višim sudom u Beču.

Viši pokrajinski sud u Linzu je u travnju stavio izvan snage odluku Pokrajinskog suda u Riedu o podizanju visine odštete na 1,5 milijuna eura.

Sud je smatrao da je visina odštete od 812.000 eura, koliko je procijenio sudski vještak, a svotu koju je država već isplatila, dovoljna.

Ministar: Spriječiti veličanje nacizma

Protiv toga se Višem sudu u Beču žalila bivša vlasnica, ali je žalba odbijena, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Time je posljednji sudski spor u slučaju rodne kuće Adolfa Hitlera okončan.

U ožujku prošle godine je i Europski sud za ljudska prava odbacio žalbu bivše vlasnice, uz ocjenu da odluka parlamenta ne predstavlja kršenje temeljnih prava i sloboda.

“Nakon pravomoćne sudske odluke u slučaju odštete, sada se može pokrenuti postupak određivanja svrhe korištenja kuće sa ciljem da se spriječi svaki oblik veličanja nacizma”, istaknuo je u ponedjeljak u priopćenju ministar unutrašnjih poslova Wolfgang Peschorn.

On je objavio da je pokrenut natječaj za arhitekte.

Izvor: Agencije