Anketa: Škoti za nezavisnost od Velike Britanije

Postoji mala većina koja je za novi referendum i za nezavisnost Škotske, prvi put u više od dvije godine, pokazuje anketa (EPA)

Škotski glasači izglasali bi nezavisnost i žele u naredne dvije godine još jedan referendum, pokazali su rezultati ankete objavljene u ponedjeljak koji ukazuju na to kako bi se Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije moglo razdvojiti nedugo nakon izlaska iz Evropske unije, prenose agencije.

Na pitanje o tome kako bi glasali na referendumu za nezavisnost, 46 posto od 1.019 ispitanih škotskih birača reklo je da bi glasalo za samostalnost, a protiv 43 posto, pokazuje anketa Michaela Ashcrofta.

Izuzimajući one koji su rekli kako ne znaju kako bi glasali, rezultat bi iznosio 52 posto naprema 48 za nezavisnu Škotsku.

„Otkrio sam kako postoji mala većina koja je za novi referendum i za nezavisnost Škotske, prvi put u više od dvije godine“, rekao je Ashcroft, konzervativac koji se protivio dolasku Borisa Johnsona na mjesto premijera Velike Britanije.

Izviždan britanski premijer

Johnson, koji je dužnost preuzeo prošlog mjeseca od Therese May i u Škotskoj je nepopularan, prošle je sedmice izviždan dok je odlazio na sastanak sa škotskom premijerkom Nicolom Sturgeon koja od Londona zahtijeva da pristane na još jedan referendum.

Ovo je prva pobjeda za nezavisnost Škotske u anketama od one agencije Ipsos MORI objavljene u martu 2017. godine te najveće vodstvo od objave niza anketa u lipnju 2016. godine, nedugo nakon referenduma o članstvu Velike Britanije u Europskoj uniji, rekao je Ashcroft.

U slučaju održavanja još jednog referenduma i izglasavanja samostalnosti Škotske, bio bi to najveći šok za Veliku Britaniju otkako je Irska proglasila samostalnost prije gotovo stotinu godina, naročito u vrijeme kada se London suočava s mogućim posljedicama Brexita bez sporazuma.

Izvor: Agencije