Netanyahu Borisu Johnsonu: Potrebno je zauzeti čvrst stav protiv Irana

Netanyahu je razgovarao sa Johnsonom o Iranu u vrijeme pojačane napetosti između Londona i Teherana nakon otmice tankera koji plovio pod britanskom zastavom u julu (EPA)

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu rekao je svom britanskom kolegi Borisu Johnsonu da je “važno zauzeti čvrst stav protiv Irana”.

Bio je to, kako se vjeruje, njihov prvi telefonski razgovor otkako je Johnson preuzeo funkciju premijera 23. jula, prenosi Beta.

Nakon što je Johnson pobijedio u nadmetanju za rukovodstvo Konzervativne stranke Netanyahu je objavio na Twitteru da mu “od srca čestita” i da očekuje da” blisko sarađuju u suočavanju sa zajedničkim izazovima i iskorištavanju prilika koje će se ukazati”.

Naklonjenost Izraelu

Johnsonova vlada se smatra jednom od posebno naklonjenih Izraelu u historiji Velike Britanije.

U saopćenju Netanyahuovog kabineta navedeno je da su se dvojica lidera “dogovorila da nastave produbljivanje ekonomskih veza, kao i saradnju u inovacijama”.

Netanyahu je razgovarao sa Johnsonom o Iranu u vrijeme pojačane napetosti između Londona i Teherana nakon otmice tankera koji plovio pod britanskom zastavom u julu, i pošto su britanske snage zaustavile jedan iranski naftni tanker kraj Gibraltara za koji se sumnjalo da krši sankcije protiv Sirije.

Izvor: Agencije