Iran zaplijenio još jedan strani tanker

Prošli mjesec Iran je zaplijenio britanski tanker Stena Impero u Hormuškom moreuzu jer je navodno prekršio pomorske propise (EPA)

Iranska revolucionarna garda (IRGC) zaplijenila je strani tanker sa 700.000 litara nafte i sedam članova posade, izvijestila je u nedjelju iranska državna televizija navodeći da je brod krijumčario naftu za arapske države.

“Pomorske snage Iranske revolucionarne garde zaplijenile su strani naftni tanker u Perzijskom zaljevu koji je krijumčario naftu za neke arapske zemlje”, izvijestila je televizija, prenosi Hina.

“Pomorske snage IRGC-a  zaplijenile su srani tanker u Perzijskom zaljevu koji je krijumčario naftu za arapske zemlje”, citirala je TV zapovjednika.

Zaplijena tankera

Ramezan Zirahi rekao je nadalje da je tanker “prevozio 700.000 litara goriva. Sedam članova posade tanker, koji su različitih nacionalnosti, privedeno je”.

Prošli mjesec Iran je zaplijenio britanski tanker Stena Impero u Hormuškom moreuzu jer je navodno prekršio pomorske propise, a nedugo zatim iranske snage zaustavile su drugi brod koji su pustili da otplovi nakon upozorenja.

Hormuškim moreuzom prolazi trećina svjetske sirove nafte koja se prevozi morskim putem.

Iran je, zbog napetosti sa Sjedinjenim Američkim Državama, koje su mu obnovile sankcije, već dao naslutiti da bi mogao zatvoriti taj strateški prolaz.

Izvor: Agencije