Eksperti UN: Novi talas terorističkih napada moguć prije kraja godine

Ujedinjene nacije su na osnovu izvještaja svojih eksperata upozorile da je novi talas terorističkih napada moguć prije kraja godine (Al Jazeera)

Ujedinjene nacije su na osnovu izvještaja svojih eksperata upozorile da je novi talas terorističkih napada moguć prije kraja godine, prenosi Guardian.

Kako se navodi u izvještaju, grupa ISIL i dalje raspolaže znatnim materijalnim sredstvima, a proces deradikalizacije nije dao očekivane rezultate.

Eksperti Vijeća sigurnosti UN u izvještaju ocjenjuju da je zato “zabrinjavajuća slika globalnog islamističkog ekstremizma koji i dalje predstavlja značajnu pretnju”.

Autori izvještaja ukazuju na zabrinutost zbog oko 30.000 stranaca koji su otišli da se bore za grupu ISIL, i mogli bi biti još uvijek živi.

Opasnost od Al-Kaide

“Neki od njih mogli bi da se priključe Al-Kaidi ili drugim terorističkim grupama koje mogu nastati. Neki od njih postat će lideri ili oni koji radikalizuju druge borce”, navodi se u izvještaju.

Izvještaj je baziran na informacijama koje su pribavile obavještajne agencije zemalja članica UN.

Ističe se da iako u geografskom smislu takozvani halifat grupe ISIL više ne postoji, zemlje članice UN slažu se u tome da još uvijek postoje potencijalni faktori koji su doveli do stvaranja ISIL-a, što znači da je malo vjerovatno da će opasnost od Al-Kaide ili sličnih grupa biti smanjena.

Izvor: Agencije