Trump: SAD i Kina sastat će se u septembru, ali rast carina i dalje ostaje

Carinski rat između dva najveće dvije svjetske ekonomije uključuje stotine milijardi dolara robe svake zemlje (EPA)

Trgovinski timovi iz Kine i SAD-a nastavljaju razgovarati i sastat će se u septembru, ali povećanje carina na kinesku robu koja bi trebalo biti uspostavljeno u nedjelju neće biti odgođeno, izjavio je američki predsjednik Donald Trump.

Američki predsjednik, koji je izmjenjivao izraze optimizma o trgovinskom sporazumu s kritiziranjem Kine zbog njene ekonomske politike, također je rekao kako misli da su trgovinski pregovori doveli do toga da Peking bude suzdržaniji u svom odgovoru na demonstracije u Hong Kongu.

Carinski rat između dva najveće dvije svjetske ekonomije uključuje stotine milijardi dolara robe svake zemlje i prijeti globalnom ekonomskom rastu. Nesigurnost zbog toga kako bi i kada spor mogao završiti zavladala je tržištima i zakomplicirala dugoročne planove ulaganja korporacija.

“Pobijedit ćemo u borbi”, rekao je Trump novinarima. “Razgovaramo s Kinom, sastanci su zakazani, telefonski razgovori obavljeni. Pretpostavljam da sastanak u septembru i dalje ostaje, nije otkazan”, rekao je.

Bijela kuća nije objavila datum tog sastanka.

SAD bi u nedjelju treba početi ubirati 15 posto carine na dodatnih 125 milijardi dolara kineske robe, uključujući pametne satove, televizore s ravnim ekranom i obuću, a Trump je rekao da to nije promijenjeno uprkos pomirljivijem jeziku između dviju strana posljednjih dana. “Uključene su”, rekao je Trump o carinama.

Protesti u Hong Kongu

Do sada su nametnute carine za 250 milijardi kineskih proizvoda od početka trgovinskog rata 2018. godine, a američki trgovački lanci i proizvođači to su kritizirali zbog ugrožavanja profita.

“Puno loše vođenih kompanija pokušava okriviti carine”, rekao je Trump. “To nisu carine, to se zove loše upravljanje”, dodao je.

U petak je hongkonška policija uhapsila nekoliko demokratskih aktivista uoči masovnih demonstracija planiranih za ovaj vikend. Ranije ovog ljeta, Peking je odbio prijedlog vlade Hong Konga za smirivanje demonstranata.

Trump je u petak navečer ocijenio da bi reakcija Pekinga na proteste u Hong Kongu bila nasilnija da nije bilo trgovinskih razgovora. “Kina zaista želi postići dogovor”, rekao je, a to je “smanjivanje temperature u Hong Kongu”.

Upitan da li planira razgovarati s Xijem, Trump je demantirao. “To vam ne mogu reći, ali razgovaramo s Kinom. Ali ne mogu vam reći hoće li ili ne biti predsjednik Xi”, rekao je Trump.

Izvor: Agencije


Povezane

Američki predsjednik Donald Trump je zaprijetio da će uvesti 10 posto carina na 300 milijardi dolara uvoza iz Kine.

Published On 03 Aug 2019

Cijene američkih dionica su odskočile nakon što su u početkom sedmice pale na najniži nivo u godini. Pad je izazvan zbog straha od kinesko-američkog trgovinskog rata. A ključne kamatne stope u drugim dijelovima svijeta smanjuju se kao reakcija na američko ministarstvo finansija koje je Kinu označio kao valutnog manipulatora.

Published On 08 Aug 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO